Faktaboks

Nantes
Uttale
nãt
Nantes

Elven Loire renner gjennom Nantes, og i elven ligger en øy som kalles Île de Nantes, som vi ser midt i dette bildet. Byens sentrum med gamlebyen og katedralen ligger på nordsiden av Loire (til høyre i bildet).

Nantes er en by i det vestlige Frankrike, i regionen Pays de la Loire. Byen er hovedstad i departementet Loire-Atlantique og ligger på begge sider av elven Loire, 50 km fra utløpet. Nantes har 309 346 innbyggere (2017), med forsteder 961 521 innbyggere (2016).

Nantes er en betydelig havneby og viktig administrasjons- og undervisningssenter. Byen har universitet fra 1962 og ellers flere andre høyere undervisningsinstitusjoner. Det finnes flere viktige museer og samlinger, blant annet betydelig kunstmuseum og naturhistorisk museum. Industrien omfatter blant annet næringsmiddelfabrikker, skipsbyggerier, petroleumsraffinerier, jern- og metallindustri, verksted-, tekstil- og papirindustri, metallurgisk og kjemisk industri.

Gamlebyen ligger på nordbredden av Loire omkring slottet til hertugene av Bretagne (1400–1500-tallet), der ediktet i Nantes ble utferdiget i 1598. Cathédrale de St.-Pierre-et-St.-Paul, Nantes-katedralen, er fra 1400-tallet. Den ble fullført i 1886.

Historie

Det galliske Condevincum, eller Portus Namnetum, var en viktig by i romersk tid og ble på 300-tallet bispesete. Byen ble beleiret av hunerne og stod i 843–936 under normannerne. Som hovedstad for hertugene av Bretagne kom Nantes i 1524 under den franske krone. Før revolusjonen var Nantes landets fremste havn med stor handel på Amerika, særlig med sukker. Da større skip ikke kunne gå opp elven, gikk Nantes tilbake som havneby, til den 6,5 meter dype Canal maritime var ferdig i 1893. 1943–1944 led byen betydelige krigsskader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg