Faktaboks

Hotel Continental
Uttale

kontinent'al

Hotel Continental
Hotel Continental åpnet første gang i 1900. Slik så hotellet i Stortingsgata ut 15 år senere.
Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Hotel Continental er et femstjerners hotell i Oslo sentrum, tvers over gaten for Nationaltheatret. Det ble åpnet i 1909 og har vært i én families eie og drift siden 1909. Continental har 151 rom og suiter, og anses som et av Norges beste og mest eksklusive hoteller.

I hotellet ligger også den tradisjonsrike Theatercaféen og restaurant Annen Etage, som i 1984 var den første restauranten i Norge til å få en stjerne i Michelin-guiden. Hotel Continental har vært medlem av The Leading Hotels of The World siden 1975, og er ett av to norske hoteller i denne gruppen, der Britannia i Trondheim er det andre. Hotelldirektør og eier er siden 1985 Elisabeth Caroline Brochmann.

Historie

André Engh

Mesterkokken André Engh var født i Frankrike og var kjøkkensjef på Continental fra 1913 til 1963. Han har fått æren for å ha introdusert det moderne franske kjøkken til Norge.

Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 2.0
Annen Etage
I 1984 var Annen Etage den første restauranten i Norge til å få en stjerne i Michelin-guiden. Her er restauranten elleve år tidligere, i 1973.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Hotel Continental åpnet i desember 1900 med 30 hotellrom og Theatercaféen i første og andre etasje, men fikk ingen enkel start. Hotellet var eid av et bryggeri, og ble drevet av fire ulike leietakere med vekslende hell. I 1909 overtok ekteparet Christian og Caroline Boman Hansen leieavtalen, og etter tre års drift fikk de anledning til å kjøpe hotellet. Caroline Boman Hansen drev hotellet videre alene etter at mannen døde i 1915.

I 1912 ble André Engh, en franskfødt mesterkokk med norske foreldre, ansatt først som soussjef og året etter som kjøkkensjef på Hotel Continental, herunder Annen Etage og Theatercaféen. Herfra introduserte Engh det franske kjøkken (nouvelle cuisine) i Norge, frem til han ga seg som kjøkkensjef i 1963 og senere trakk seg tilbake fra arbeidet med Continental i 1971.

Fra 1927 fikk Caroline Boman Hansen hjelp av sønnen Arne, som kom tilbake fra utdannelse i USA sammen med kona Grace og datteren Ellen, født i 1921. Han kjøpte raskt de to naboeiendommene, slik at bedriften eide hele kvartalet, og det utvidede hotellet stod klart i 1932 med 76 nye værelser, alle med eget bad. I det nye bygget ble også lobbybaren Dagligstuen innredet, i tillegg til en selskapsavdeling. Samtidig ble hotellets hovedinngang flyttet fra hjørnet ved Theatercaféen til nordsiden langs Stortingsgata der den er i dag.

Allerede på invasjonsdagen 9. april 1940 tok Wehrmachts øverstkommanderende i Oslo, generalmajor Engelbrecht, inn på Continental, og siden dannet Vidkun Quisling sin første NS-regjering samme sted. Arne Boman Hansen flyktet til Sverige i 1942, og bedriften og familiens formue ble konfiskert av NS-myndighetene. Caroline Boman Hansen holdt seg helt borte fra hotellet frem til frigjøringsdagen, mens André Engh drev hotellet gjennom krigen som disponent.

Ellen (gift Brochmann i 1955) som hadde jobbet ved hotellet siden 1945, overtok driften da faren Arne døde i 1953. Hennes første prosjekt var å bygge en stor amerikansk kafeteria, med navn Paviliongen og plass til 250 gjester, etter sin fars ønske på den siste delen av Continentalkvartalet. Under Ellens ledelse gjennomgikk hotellet flere ombygninger og moderniseringer. I 1960 ble Paviliongen revet, for å gi plass til et nytt åtte etasjer høyt bygg med 88 nye hotellværelser, restaurantene Pavillion og Tivoligrillen, samt en selskapssal til 300 mennesker. 60 år etter at det ble påbegynt, og etter å blitt bygget i tre omganger, stod Hotel Continental stod ferdig og dekket hele kvartalet.

I 1985 overtok Elisabeth Caroline Brochmann, datter av Ellen og Caspar Brochmann, ansvaret og ble hotelldirektør som fjerde generasjon. I hennes tid har Hotel Continental blant annet skapt utestedet LIPP (1991), bygget konferansesenter (1995) og gjenåpnet Annen Etage i ny drakt (1998). I perioden 2006 til 2018 gjennomgikk både hotellrom, Theatercaféen, eventfasilitetene, resepsjonen og lobbybaren omfattende renoveringer. I 2020 åpnet også Casbar, bar og pizzeria i tilknytning til hotellet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg