Olav Thon

Faktaboks

Olav Thon
Født
29. juni 1923, Ål
Av /NTB Scanpix.
Bilde fra Norsk biografisk leksikon.
Olav Thon
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Olav Thon er en norsk forretningsmann, eiendomsutvikler, investor og filantrop. Han er mest kjent for sitt virke innen hotell-, varehandel- og eiendomsbransjen, og har i mange år vært en av Norges rikeste personer.

Thon har hatt store interesser i norsk næringsliv helt siden 1940-tallet. Hans eierskap og formue som mangeårig investor igjennom Olav Thon Gruppen er fra og med 2013 samlet under Olav Thon Stiftelsen, som også er moderselskapet i Olav Thon-konsernet.

Oppvekst og tidlige år

Thon er født og oppvokst i Ål i Hallingdal, der han tilbrakte sine barneår på familiegården Søndre Thon med sine foreldrene og søsken.

Planen til Thon var å studere medisin, men andre verdenskrig satte en stopper for utenlandsstudier. Han begynte så videre med pelsdyroppdrett på familiegården og skinnhandel i Hallingdal.

Arbeid og virke

Karrieren til Thon startet tidlig på 1940-tallet. Allerede som 16-åring reiste han til Oslo for å drive skinnhandel. Da han var 18 år gammel startet han sin første pelsbutikk, Volvat Pels på Majorstuen i Oslo.

Thon Eiendom

Olav Thon fotografert av Dagbladet i 1969, med tegningene for gågata «Strøget» i Oslo.
Av /Norsk Folkemuseum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Helt siden Thons første store eiendomsskjøp i 1950 i Oslo, har han opp gjennom årene investert store summer i næringseiendom. Thon Eiendom leier ut blant annet butikklokaler, lagerplasser, leiligheter og kontorlokaler. I 2020 har Olav Thon Gruppen eierskap til omtrent 500 næringseiendommer til sammen både i Norge og Sverige, men også i Rotterdam og Brussel. 91 av disse næringseiendommene er kjøpesentre, hvorav 80 sentre ligger i Norge og elleve sentere befinner seg i Sverige.

Thon Eiendom er en egen divisjon underlagt selskapet Olav Thon Gruppen.

Olav Thon driver også med eiendomsinvesteringer gjennom det børsnoterte selskapet Olav Thon Eiendomsselskap ASA. I 1982 ble selskapet stiftet som et allmennaksjeselskap og ble notert på Oslo Børs i 1983. Olav Thon Gruppen eier 65 prosent av aksjene i Olav Thon Eiendomsselskap ASA.

Thon Hotels

Olav Thon kjøpte Hotel Bristol i Oslo i 1974. I 1989 etablerte Thon hotellkjeden Rainbow Hotels, som i 2005 byttet navn til Thon Hotels. Det samme året hadde han elleve hoteller knyttet til Rainbow-kjeden både i Oslo, Bergen og Trondheim. Thons visjon var å tilby rimelige hotellpriser med sentral beliggenhet i de forskjellige byene. Utover 1990- og 2000-tallet ekspanderte selskapet drastisk og kjøpte hoteller i hele Norge og flere steder i Europa. I 2020 eier hotellkjeden sammenlagt over 70 hoteller i Brussel, Rotterdam og Norge.

Thon Hotels er et eget aksjeselskap som eies av Thon Holding AS.

Utmerkelser

Olav Thon har blitt tildelt en rekke priser og utmerkelser for sitt arbeid. Han har blant annet blitt «Æresmedlem av Den Norske Turistforening» i 1998, «Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden» i 2003 og «Årets Gründer av Gründerforeningen» i 2013.

Filantropi

I 2013 overførte Thon store deler av sin formue fra Olav Thon Gruppen AS til Olav Thon Stiftelsen. Gjennom stiftelsen gis det bort store summer til veldedige og samfunnsnyttige formål hvert eneste år. I tillegg til å forvalte de underliggende aksjeselskapene i konsernet, har selskapet som mål å tildele omtrent 50 millioner kroner årlig til allmennyttige formål.

Stiftelsen deler også ut årlige priser og økonomisk støtte til merkverdige forskningsprosjekter, institusjoner og personer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ellingsen, Dag (2014). Reven – Olav Thon og hans metoder. Spartacus forlag.
  • Berg, Hallgrim (2008). En milliardær i anorakk. Oslo. Kagge forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg