Kokk er en faglært yrkesutøver som lager mat og planlegger menyer og innkjøp.
Faktaboks
- Etymologi
-
samme ord som koke
Man skiller mellom yrkesbetegnelsene kokk og ernæringskokk.
- Kokken jobber gjerne i hotell og restaurantbransjen, men også på plattformer og skip. Kokkfaget krever gode kunnskaper om tilberedning, råvarer, økonomi, ernæring og kosthold.
- Ernæringskokk (institusjonskokk), arbeider i hovedsak i helse- og sosialsektoren, skoleinternater, fengselsvesen og Forsvaret. Ernæringskokken har mer spesialisert kunnskap om ernæring.
Kommentarer (4)
skrev Sjur Bjærke
svarte Anne Eilertsen
Ja, det stemmer; naob.no sier at leddet «kjøge» kommer av det samme som «kjøkken».
skrev Tor-Ivar Krogsæter
Her hadde det vært til veldig god hjelp med en egen seksjon om de forskjellige (franske) titlene i det profesjonelle kjøkkenet, siden disse ofte brukes utenlands. Mange av betegnelsene har kanskje norske navn, slik (head) chef er kjøkkensjef (så vidt jeg vet).
svarte Kjell-Olav Hovde
Hei og takk for fint innspill! Vi skal få en fagperson til å revidere i løpet av våren og da tar vi med oss dine forslag inn i arbeidet. Beste hilsen Kjell-Olav i redaksjonen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.