En arbeidsgiverforening er en sammenslutning av arbeidsgivere eller arbeidsgiverforeninger med formål å ivareta arbeidsgivernes interesser overfor deres arbeidstakere. Definisjonen står i arbeidstvistloven (lov om arbeidstvister av 27. januar 2012) § 1.

De store arbeidsgiverforeningene har ofte flere mindre arbeidsgiverforeninger som medlemmer, slik at for eksempel både Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og hver enkelt av NHOs landsforeninger er arbeidsgiverforeninger i lovens forstand.

Formål

En arbeidsgiverforening kan inngå tariffavtaler med en eller flere fagforeninger og føre tarifforhandlinger på vegne av medlemsbedriftene. Hvis forhandlingene ikke fører fram, kan arbeidstakerne eventuelt gå til streik eller annen arbeidskamp etter nærmere regler i arbeidstvistloven og i tariffavtaler. I slike tilfeller yter vedkommende arbeidsgiverforening vanligvis økonomisk støtte til bedrifter som rammes. Arbeidsgiverforeningene kan på sin side gripe til lockout som arbeidskamp for å sette makt bak sine krav.

Arbeidsgiverforeningene har også til oppgave å målbære arbeidsgivernes syn overfor offentlige myndigheter i spørsmål som angår arbeidslivet. De yter også sine medlemmer hjelp i form av juridisk hjelp, kurs med mer.

Historie

Arbeidsgiverforeninger ble i sin tid dannet som reaksjon på at arbeidstakerne sluttet seg sammen i fagforeninger. Den første store arbeidsgiverforeningen i Norge var Norsk Arbeidsgiverforening (N.A.F.), som ble etablert i 1900, året etter at Arbeidernes faglige landsorganisasjon (nå LO) var blitt dannet.

I mange land har det vært alminnelig at arbeidsgiverinteresser og yrkesinteresser med mer varetas av samme organisasjon. Dette var tidligere ikke så vanlig i Norge, men mot slutten av 1980-årene ble det gjennomført en rekke sammenslutninger mellom de rene arbeidsgiverforeningene og næringsorganisasjonene. Den ledende arbeidsgiverforeningen, Norsk Arbeidsgiverforening (N.A.F.), ble i 1989 slått sammen med blant annet Norges Industriforbund og Norsk Håndverkerforbund til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Tilsvarende sammenslutninger ble også gjennomført innen NHOs medlemsorganisasjoner, samt innen handelens organisasjoner.

De største arbeidsgiverforeningene i 2020

Forening Medlemsbedrifter (ca.) Antall ansatte (ca.)
Næringslivets Hovedorganisasjon 28 000 580 000
KS 950 440 000
Arbeidsgiverforeningen Spekter 180 220 000
Virke 20 000 225 000
Finans Norge 240 50 000
Norges Rederiforbund 160 55 000
SAMFO 214 23 500

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg