Vossavangen

Vossavangen sett fra fjellheisen Voss Gondol. Midt på bildet ses Voss jernbanestasjon og østre del av Vangsvatnet, og bak Bordalen sørover
Voss
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Vossavangen er tettsted og administrasjonssenter i Voss herad, Vestland fylke, ligger rundt elvemøtet mellom Raundalselvi og Strandaelvi (se Vosso) og østenden av Vangsvatnet. Tettstedet strekker seg vestover til Gullfjordungen, østover til Rykke/Palmafoss og sørover til Gjernes ved Vangsvatnet. Sentrumsområdet ligger hovedsakelig mellom jernbanen i nord og idrettsanleggene nord for Vossos utløp i Vangsvatnet i sør.

Faktaboks

Også kjent som

Vangen, tidligere skrevet Vossevangen

Innbyggertall
6828 (2020)

Vossavangen er et betydelig kommunikasjonssenter med Voss stasjon som både har lokaltrafikk på strekningen Bergen–Myrdal/Flåm og faste stopp på regiontogene på Bergensbanen mellom Oslo og Bergen. Stedet er også knutepunkt for en rekke bussruter, både lokale og regionale.

Vossavangen er handelssenter for et betydelig område, likeledes et viktig skolesenter med fem videregående skoler med en rekke studieretninger, samt Voss Folkehøgskule. Ikke minst er Vossavangen et viktig turistsenter med stor trafikk både sommer og vinter. På Vossavangen ligger Voss Sjukehus, del av Helse Bergen HF. Her er flere museer, og her ligger Voss kirke, Vangskyrkja, en steinkirke fra 1200-tallet, og Finnesloftet, antagelig Norges eldste bevarte profane bygg, fra sist på 1200-tallet.

På Vossavangen utkommer avisen Hordaland. Her arrangeres Vossa Jazz årlig, likeledes Ekstremsportveka.

Kart

Vossavangen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg