Petter Stordalen

Faktaboks

Petter Stordalen
Petter Anker Stordalen
Født
29. november 1962, Porsgrunn
Petter Stordalen under et innlegg på NHOs årskonferanse i 2018
Av /Scanpix.

Artikkelstart

Petter Anker Stordalen er en norsk næringslivsleder og forretningsmann. Han er mest kjent for sitt virke innen hotellbransjen, særlig gjennom hans fartstid som eier av og styreleder i Nordic Choice Hotels. I 2019 estimerte tidsskriftet Kapital verdien av hans nettoformue til 26 milliarder kroner, som gjør han til en av Norges rikeste personer.

Oppvekst og utdannelse

Stordalen er født og oppvokst i Porsgrunn i Telemark. Da han var ung startet han med å selge jordbær for farens dagligvareforretning på torget i Porsgrunn. Han har i ettertid ytret at han lærte mye av sin far, særlig rundt det han ofte selv omtaler som jordbærfilosofien – det viktigste er hva du gjør med produktet du har.

Han har utdannelse fra Kjøpmannsinstituttet på Rykkinn og Norges Markedshøyskole, som i nyere tid har blitt en del av Handelshøyskolen BI.

Forretningsmann og investor

Mellom 1987 og 1989 var Stordalen senterleder for City Syd i Trondheim, en stilling han ble ansatt i allerede som 24-åring.

Petter Stordalen var viseadministrerende direktør fra 1991 til 1995 og administrerende direktør mellom 1995 og 1996 i kjøpesenterselskapet Steen & Strøm, som han også hadde eierandeler i.

I 1996 kjøpte Stordalen seg inn i Nordic Choice Hotels. Fra og med dette året og frem til 1999 hadde han rollen som styreleder, etterfulgt av rollen som konsernsjef mellom 1999 og 2006. Han trådte igjen inn i rollen som styreleder fra 2006. Hotellkjeden omfatter mer enn 190 hoteller i Norden og Baltikum under merkenavnene Comfort, Clarion og Quality. Kjeden hadde i 2018 en omsetning på 10,88 milliarder kroner og mer enn 13500 ansatte.

Strawberry-konsernet

Stordalen har samlet sine selskaper og eierandeler i Strawberry-konsernet. Selskapene investerer i blant annet hotelldrift, eiendom, finans, kunst og forlagsvirksomhet. I 2018 overførte han store deler av sine aksjer i Strawberry Holding AS til sine tre barn, som blant annet inneholder hotellkjeden Nordic Choice Hotels.

Familie

Sammen med ekskonen Ingrid Fuglehaug Stordalen har han tre barn – Jakob, Henrik og Emilie Stordalen.

Han har vært gift med Gunhild Stordalen siden 2010. I november 2019 informerte paret om at de flytter fra hverandre.

Bokutgivelser

Petter Stordalen har skrevet og utgitt bøkene Jeg skal fortelle deg min hemmelighet i 2015 og ENDELIG MANDAG! i 2019, der sistnevnte bok ble utgitt gjennom Pilar Forlag, eid av forlagshuset Strawberry Publishing.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Stordalen, A. Petter & Forsberg Jonas. (2015). Jeg skal fortelle deg min hemmelighet. Oslo: Aller Forlag.
  • Stordalen, A. Petter & Ihle, Ole-Martin. (2019). ENDELIG MANDAG!. Oslo: Pilar Forlag.

Kommentarer (2)

skrev Mats Linder

Petter og Gunhild Stordalen er vel fortsatt gift, men separert. Så da blir det vel feil å skrive at de var gift i perioden 2010-2019?

svarte Stian Brekke

Takk for innspillet!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg