Geilo

Geilo er et populært vintersportssted, med mange hytter, slalåmbakker og langrennsløyper.

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Geilo stasjon er omtrent midtveis mellom Oslo og Bergen.

Artikkelstart

Geilo er et tettsted i Hol kommune i Viken. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 3,2 km², og har 2492 innbyggere (2021).

Faktaboks

Innbyggertall
2492 (SSB, 2021)
Landareal
3,2 km²
Tettstedsnummer
2092 Geilo

Samferdsel

Geilo er et trafikknutepunkt. Her møtes riksvei 7, som forbinder E16 ved Hønefoss med riksvei 13 ved Hardangerbrua og gir den korteste veiforbindelsen mellom Oslo og Bergen, og fylkesvei 40 som fører over Dagali til Kongsberg og Larvik. Foruten jernbaneforbindelse med Oslo og Bergen har Geilo bussruteforbindelser blant annet til Hønefoss, Rødberg i Numedal og Odda i Hardanger.

Turisme

Geilo er et svært populært turiststed så vel sommer som vinter, og har blant annet mange hoteller, pensjonater og utleiehytter. Stedet er et godt utbygd vintersportssted med blant annet taubane, flere skitrekk og skøytebane, og med flere faste, årlige arrangementer sommer og vinter, for eksempel vintersportsfest i januar, bidrar dette til Geilos posisjon som et av landets viktigste turiststeder.

Annet næringsliv

Foruten turisttrafikken setter en betydelig jern- og metallvareindustri (kniver, ljåer, verktøy og andre jernvarer), samt produksjon av sportsartikler og suvenirer, sitt preg på stedets næringsliv. Geilo er ellers et betydelig handelssenter, ikke minst på grunn av turisttrafikken. På Geilo har kraftselskapet Ustekveikja Energi AS sitt hovedkontor.

Fornminner

Tuftebrui over Usteåne like vest for tettstedet er fra 1830 og er fredet. På Fetjo ved Ustedalsfjorden på sørsiden av tettstedet er det 17 gravhauger fra vikingtiden.

Navnet kommer av dativ flertallsform av geil, 'inngjerdet krøttervei'.

Kart

Geilo
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Per Bremnes

Pr. januar 2012 er det 4457 innbyggere i Hol kommune. 91% av arealet ligger over 900 meter over havet. 80% av arealet ligger over 1000 meter over havet

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg