Geilo, tettsted i Hol kommune, Buskerud, øverst i Hallingdal, ved Bergensbanen, omtrent midtveis mellom Oslo og Bergen, ca. 800 moh.; 2363 innb. (2013).

Geilo er et trafikknutepunkt. Her møtes Rv./Fv. 7 Oslo–Gol–Bergen (korteste veiforbindelse Oslo–Bergen) og Fv. 40 over Dagali til Kongsberg og Larvik. Foruten jernbaneforbindelse med Oslo og Bergen har Geilo bussruteforbindelser til Hønefoss, Rødberg i Numedal og Odda i Hardanger. Geilo, som er et meget søkt turiststed så vel sommer som vinter, har mange hoteller, pensjonater, utleiehytter m.m. Godt utbygd vintersportssted med taubane, flere skitrekk, skøytebane osv. Flere faste, årlige arrangementer, både sommer og vinter, for eksempel vintersportsfest i januar, bidrar til Geilos posisjon som et av landets viktigste turiststeder.

Foruten turisttrafikken setter en betydelig jern- og metallvareindustri (kniver, ljåer, verktøy og andre jernvarer), samt produksjon av sportsartikler og suvenirer, sitt preg på stedets næringsliv. Geilo er ellers et betydelig handelssenter, ikke minst på grunn av turisttrafikken. Tuftebrui fra 1830 er fredet. Gravhauger på Fekjo ved Ustedalsfjorden.

Navnet kommer av dativ flertallsform av geil, 'inngjerdet krøttervei'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

13. februar 2013 skrev Per Bremnes

Pr. januar 2012 er det 4457 innbyggere i Hol kommune. 91% av arealet ligger over 900 meter over havet. 80% av arealet ligger over 1000 meter over havet

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.