Grand Hotel i Oslo

Grand Hotel i Oslo. Karl Johans gate i forgrunnen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Grand Hotel er et hotell i Karl Johans gate 31 i Oslo, eid av Christian Ringnes' selskap Eiendomsspar og drevet av hotellkjeden Scandic.

Faktaboks

Uttale

grang hotˈell

Grand hotell ble grunnlagt i 1874 av Julius Christopher Fritzner med støtte fra Schous Bryggeri, og gjort til aksjeselskap i 1897.

Nåværende hovedbygning fra 1911–1913, tegnet av arkitekt Ole Sverre, har blitt påbygd en rekke ganger, blant annet med en ny fløy i 1975.

Hotellet har 500 senger fordelt på 238 rom og 51 suiter. Hotelle har også flere restauranter, blant annet Grand Café, som på slutten av 1800-tallet var tilholdssted for mange kjente kunstnere, som Henrik Ibsen og Edvard Munch. Grand Café ble nedlagt høsten 2015, men åpnet i ny drakt ett år senere.

Hotellet var børsnotert frem til midt på 1990-tallet, da det ble kjøpt av Eiendomsspar med Christian Ringnes i spissen, og driften ble overtatt av Rica Hotels. I 2014 ble Rica kjøpt av Scandic Hotels, og Ringnes sa opp leieavtalen og det delvis Eiendomsspar-eide Pandox overtok driften. Eiendomsspar brukte så rundt 200 millioner kroner på oppussing av hotellet. I 2017 kom Scandic tilbake som drivere av Grand Hotell.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg