Olav Thon Gruppen

Artikkelstart

Olav Thon Gruppen er et norsk selskap som driver forretninger og investeringer innen eiendom, hotell- og restaurantdrift, varehandel og industri. Selskapet har hovedkontor i Oslo.

Olav Thon Gruppen AS er underlagt selskapet Thon Holding AS, som igjen er underlagt morselskapet i konsernet, Olav Thon Stiftelsen.

Konsernsjef og styreleder i foretaket er Olav Thon, visekonsernsjef er Ole-Christian Hallerud og Dag Tangevald-Jensen er konserndirektør for økonomi og administrasjon. Tangevald-Jensen er samtidig også oppført som daglig leder i selskapet.

Olav Thon Stiftelsen

I 2013 overførte Olav Thon store deler av sin formue fra Olav Thon Gruppen AS til Olav Thon Stiftelsen. Thons eierskap og formue som mangeårig investor er fra og med dette året samlet under stiftelsen.

Gjennom stiftelsen gis det bort store summer til veldedige og samfunnsnyttige formål hvert eneste år. I tillegg til å forvalte de underliggende aksjeselskapene i konsernet, har selskapet som mål å tildele omtrent 50 millioner kroner årlig til allmennyttige formål.

Stiftelsen deler også ut årlige priser og økonomisk støtte til merkverdige forskningsprosjekter, institusjoner og personer.

Thon Eiendom

Helt siden Olav Thons første store eiendomsskjøp i 1950 i Oslo, har han opp gjennom årene investert store summer i næringseiendom. Thon Eiendom leier ut blant annet butikklokaler, lagerplasser, leiligheter og kontorlokaler. I 2020 har Olav Thon Gruppen eierskap til omtrent 500 næringseiendommer til sammen både i Norge og Sverige, men også i Rotterdam og Brussel. 91 av disse næringseiendommene er kjøpesentre, hvorav 80 sentre ligger i Norge og elleve sentere befinner seg i Sverige.

Thon Eiendom er en egen divisjon underlagt selskapet Olav Thon Gruppen.

Olav Thon driver også med eiendomsinvesteringer gjennom det børsnoterte selskapet Olav Thon Eiendomsselskap ASA. I 1982 ble selskapet stiftet som et allmennaksjeselskap og ble notert på Oslo Børs i 1983. Olav Thon Gruppen eier 65 prosent av aksjene i Olav Thon Eiendomsselskap ASA.

Thon Hotels

Olav Thon kjøpte Hotel Bristol i Oslo i 1974. I 1989 etablerte Thon hotellkjeden Rainbow Hotels, som i 2005 byttet navn til Thon Hotels. Det samme året hadde han elleve hoteller knyttet til Rainbow-kjeden både i Oslo, Bergen og Trondheim. Thons visjon var å tilby rimelige hotellpriser med sentral beliggenhet i de forskjellige byene. Utover 1990- og 2000-tallet ekspanderte selskapet drastisk og kjøpte hoteller i hele Norge og flere steder i Europa. I 2020 eier hotellkjeden sammenlagt over 70 hoteller i Brussel, Rotterdam og Norge.

Thon Hotels er et eget aksjeselskap som eies av Thon Holding AS.

Varehandel og industri

Olav Thon Gruppen eier fra 1986 tobakksimportøren Conrad Langaard i Oslo og kjemibedriften Unger Fabrikker i Fredrikstad. Den siste lager råstoff til såpe- og kosmetikkindustrien, og Thon kom inn på eiersiden i 1987.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg