Olav Thon Gruppen, norske virksomheter innen eiendom, hotell- og restaurantdrift, varehandel og industri. Thon startet sitt første eiendomsselskap i 1942. Omsetning ca. 4,5 mrd. kr med rundt 2800 ansatte (2005). Hovedkontor i Oslo. Styreleder og konsernsjef er Olav Thon.

Eier er Olav Thon Stiftelsen  som skal støtte matematisk-naturvitenskapelig forskning og allmennyttige tiltak. Med kapital på 25,4 milliarder kroner er stiftelsen Norges største (2013). Stiftelsen ble grunnlagt i 2013 av Olav Thon. 

Eiendomsvirksomheten omfatter først og fremst kjøpesentre og forretningseiendommer, mange eid gjennom det børsnoterte Olav Thon Eiendomsselskap, hvor Olav Thon kontrollerer rundt 70 prosent av aksjene. De fleste eiendommene ligger i Oslo-regionen, men også andre steder i Norge og i utlandet (Sverige, Belgia, Nederland). Selskapet eier 16 kjøpesentre, derav to i Sverige (deleide Nordby ved Svinesund, samt i Töcksfors). Det har også en eierandel på nesten 60 prosent i Amfi Eiendom, som er Norges største kjøpesenterselskap med 45 sentre over det meste av landet.

Hotellvirksomheten er samlet i kjeden Thon Hotels, som omfatter 43 norske hoteller (blant annet Bristol i Oslo), samt tre i Brussel og ett i Rotterdam. Kjeden het til 2005 Rainbow Hotels, som ble etablert i 1989. Thon-gruppen eier også flere restauranter og utesteder, hovedsakelig i Oslo.

Olav Thon Gruppen eier fra 1986 tobakksimportøren Conrad Langaard i Oslo og kjemibedriften Unger Fabrikker i Fredrikstad (grunnlagt 1922). Den siste lager råstoff til såpe- og kosmetikkindustrien, og Thon kom inn på eiersiden i 1987.

Gruppen driver kinovirksomhet i Ski (i Ski Multisenter) og er engasjert i en moteklærkjede for kvinner. Selskapet Norsk Underholdningsspill er en av Norges største operatører av gevinstautomater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.