fluorescens

Fluorescens, lysutsendelse fra kalde (ikke glødende) stoffer, dvs. former for luminescens, som opphører momentant når energitilførselen som frembringer luminescensen, stanser. Fortsetter et kaldt legeme å sende ut lys også etter at energitilførselen er opphørt, kalles prosessen fosforescens.

Faktaboks

Uttale
fluorescˈens
Etymologi
av latin ‘strømning’

Egenskaper

Noe skarpt skille mellom fluorescens og fosforescens finnes ikke. Lysintensiteten avtar i alle slike prosesser eksponensielt med tiden og karakteriseres ved svekningstiden, dvs. den tid som medgår for at lysintensiteten skal avta til 1/e av sin opprinnelige verdi (e er grunntallet i det naturlige logaritmesystem). I praksis regnes vanligvis prosesser hvor svekningstiden er mindre enn ett mikrosekund som fluorescens, men dette er et tilfeldig valgt skille.

Alternativt defineres nå som fluorescens de luminescerende prosesser hvor svekningstiden er uavhengig av temperaturen i stoffet. I de fleste tilfeller stemmer de to definisjoner overens, men luminescens fra enkelte stoffer (uranylsalter og enkelte faste stoffer aktivert med lantanoider) med svekningstid på mellom et sekund og et millisekund, må etter den siste definisjon kalles langsom fluorescens.

Navnetskyldes at fenomenet først ble iakttatt ved mineralet fluoritt (flusspat), CaF2. Siden har man vist at en rekke andre mineraler, organiske forbindelser og polymere stoffer kan fluorescere.

Anvendelser

Fluorescerende stoffer med svekningstid på mellom 10–7 og 10–9 s anvendes som detektorer for ioniserende stråling i scintillasjonstellere. Lysglimtene som følger når en partikkel treffer telleren, registreres elektronisk. For å kunne tillate størst mulig tellehastighet, må glimtet ha så kort varighet som mulig. Ved de fleste andre anvendelsesområder, hvor man ser på det utsendte lys direkte eller undersøker det spektroskopisk, spiller det liten rolle om lysutsendelsen foregår i løpet av 10–3 eller 10–9 s. Man kan derfor også bruke fosforescerende stoffer. Om dette og om måten å frembringe fluorescens på, se luminescens. Se også fosforescens, fotoluminescens.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg