Kolahalvøya

Kolahalvøya ligger mellom Barentshavet og Kvitsjøen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Landskap på Kolahalvøya med Khibiny-fjellene i bakgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Kolahalvøya er en halvøy i Russland, mellom Barentshavet og Kvitsjøen (Kandalaksjabukta), med et areal på rundt 100 000 kvadratkilometer. Halvøya utgjør mesteparten av Murmansk fylke.

Faktaboks

Uttale
kˈolahalvøya
Også kjent som
russisk Kolskij Poluostrov nordsamisk Guoládat skoltesamisk Kuâlõk engelsk Kola peninsula

Geografi

I geologi og landskapsformer hører Kolahalvøya til Fennoskandia. Den østlige delen er et grunnfjellsplatå i om lag 300 meters høyde. I vest når Khibinyfjellene opp i 1191 meter over havet. Nordkysten er isfri og oppskåret av mange fjorder. Halvøya er rik på sjøer og myrer, blant annet den store innsjøen Imandra. Den nordlige delen av Kolahalvøya består av naken tundra, lenger sør vokser bjørk, videre sørover vidstrakt barskog.

Khibinyjfjellene har en av verdens rikeste forekomster av apatitt og nefelin. Kolahalvøya har også betydelige forekomster av nikkel-, kobber- og jernmalm.

Klima

Sommeren er kort, vinteren lang og hard. I Murmansk er middeltemperatur i kaldeste måned (januar og februar) –11 °C, og i varmeste måned (juli) 13 °C. Årlig nedbørmengde er rundt 375 millimeter.

Historie

I middelalderen var Kolahalvøya norsk skattland. Fra rundt 1870 til 1940 levde en del nordmenn langs kysten av Kolahalvøya, kalt kolanordmennene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Steinar Wikan: Kola – Grenselandet i øst. 2009.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg