Diamant i kimberlitt fra Sør-Afrika. Diamant har hardhet 10 på skalaen. Foto: Naturhistorisk museum, UiO.

av Naturhistorisk museum. Begrenset gjenbruk

Hardhet, et minerals hardhet, bedømmes etter den motstand det gjør mot å la seg risse. Hardhet er viktig ved identifisering av mineraler. Friedrich Mohs (1773–1839) foreslo i 1822 en hardhetsskala som omfatter ti vanlige mineraler, hvor den relative hardhet (H) betegnes med tall fra 1 til 10 etter stigende hardhet (se tabell).

Et mineral som f.eks. risser kalsitt, men som selv risses av apatitt, har H = 4. Mineraler med hardhet under 2 kan risses med neglen, mineraler med hardhet opp til 5 risses av en kniv og mineraler med hardhet over 6 risser glass. Mohs' hardhetsskala er ennå av stor praktisk betydning. Hardheten kan i beste fall angis i halve enheter, f.eks. 5 ½, ikke med større nøyaktighet. Da hardhet er en vektoriell (retningsavhengig) egenskap, vil den ofte være ulik på de forskjellige flater av ett og samme mineral, og kan også variere i de forskjellige retninger på samme flate (f.eks. hos kyanitt).

For mer kvantitative målinger av mineralers hardhet må man benytte andre metoder. Indentasjonshardhet (f.eks. vickershardhet,HV eller HN – Vickers Hardness Number – som angis i kg/mm2) bestemmes ved et sklerometer: en spiss av diamant trenger inn i en polert mineralflate med en kjent belastning og man måler avtrykkets utstrekning. Logaritmen til HV har en lineær relasjon til Mohs' skala. Også abrasjonshardhet eller slipehardhet (HS) kan måles kvantitativt: hvis et volum V av mineralet slipes bort sammenlignet med et volum V0 av kvarts under de samme betingelser, så er HS = 1000 V0/V.

H Mineral
1 talk
2 gips
3 kalsitt
4 fluoritt
5 apatitt
6 feltspat (ortoklas)
7 kvarts
8 topas – mineraltopas
9 korund
10 diamant

Økende verdi angir økende hardhet

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.