Diamant i kimberlitt fra Sør-Afrika. Diamant har hardhet 10 på skalaen. Foto: Naturhistorisk museum, UiO.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Talk
Talk er et hvitt eller svakt grønnaktig mineral som føles fett og er svært bløtt. Det har hardhet 1, noe som blant annet betyr at det kan ripes med neglen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Et minerals hardhet bedømmes etter den motstand det gjør mot å la seg risse. Hardhet er viktig ved identifisering av mineraler. Friedrich Mohs (1773–1839) foreslo i 1822 en hardhetsskala som omfatter ti vanlige mineraler, hvor den relative hardhet (H) betegnes med tall fra 1 til 10 etter stigende hardhet (se tabell under).

Et mineral som f.eks. risser kalsitt, men som selv risses av apatitt, har H = 4. Mineraler med hardhet under 2 kan risses med neglen, mineraler med hardhet opp til 5 risses av en kniv og mineraler med hardhet over 6 risser glass. Mohs' hardhetsskala er ennå av stor praktisk betydning. Hardheten kan i beste fall angis i halve enheter, f.eks. 5 ½, ikke med større nøyaktighet. Da hardhet er en vektoriell (retningsavhengig) egenskap, vil den ofte være ulik på de forskjellige flater av ett og samme mineral, og kan også variere i de forskjellige retninger på samme flate (f.eks. hos kyanitt).

For mer kvantitative målinger av mineralers hardhet må man benytte andre metoder. Indentasjonshardhet (f.eks. vickershardhet, HV eller HN – Vickers Hardness Number – som angis i kg/mm²) bestemmes ved et sklerometer: en spiss av diamant trenger inn i en polert mineralflate med en kjent belastning og man måler avtrykkets utstrekning. Logaritmen til HV har en lineær relasjon til Mohs' skala. Også abrasjonshardhet eller slipehardhet (HS) kan måles kvantitativt: hvis et volum V av mineralet slipes bort sammenlignet med et volum V0 av kvarts under de samme betingelser, så er HS = 1000 V0/V.

Mohs' hardhetsskala

H Mineral
1 talk
2 gips
3 kalsitt
4 fluoritt
5 apatitt
6 feltspat (ortoklas)
7 kvarts
8 topas – mineraltopas
9 korund
10 diamant

Økende verdi angir økende hardhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg