Et krystallsystem er en beskrivelse av den tredimensjonale grunnformen til krystaller av et mineral. Det er sju forskjellige krystallsystemer innen mineralogi: det kubiske (regulære, isometriske), tetragonale,  rombiske (ortorombiske), monokline,  trikline, heksagonale og trigonale.

Alle mineraler danner krystaller etter ett av krystallsystemene. Krystallsystemet er et viktig kjennetegn ved hvert enkelt mineral, og brukes til å kjenne igjen og beskrive dem. Siden molekylene i et mineral er ordnet på en bestemt måte i forhold til hverandre, sa gir dette 7 krystallsystemer. Vi kan tenke oss et aksekors med 3 akser med unntak av det heksagonale og det trigonale systemet som har 4 akser. Aksene er ordnet med bestemte vinkler. Den lengste aksen blir ofte omtalt som C-aksen og går parallelt med mineralets lengderetning. Lengden på aksene og vinkel mellom dem definerer de forskjellige krystallsystemene. Aksekorsene for det trigonale og det heksagonale systemet kan ligne på hverandre, men danner 3 eller 6 kantede tverrsnitt. Tvillingkrystaller i det trigonale systemet blir ofte oppfattet som heksagonale slik som for mineralet kvarts.

Dessverre er det sjeldent å finne helt perfekte ideelle krystaller i naturen. Ofte ser vi bare noen få flater på krystallen og dermed er det ofte vanskelig å bestemme krystallsystemet. Noen krystaller har utviklet ekstra flater som kan vanskeliggjøre identifiseringen.

Kubiske krystallsystem: 3 like lange akser som står loddrett på hverandre.

Tetragonale krystallsystem: 3 akser som star loddrett på hverandre, hvor 2 er like lange, mens den tredje er lengre eller kortere.

Heksagonale krystallsystem: 3 like lange akser som star loddrett på hovedaksen (C-aksen), og danner vinkler på 120 grader. med hverandre (sekskantet tverrsnitt).

Trigonale krystallsystem: 3 like lange akser som star loddrett på hovedaksen (C-aksen), og danner vinkler på 120 grader med hverandre (trekantet tverrsnitt).

Rombiske krystallsystem: Alle 3 aksene har forskjellig lengde og star loddrett på hverandre.

Monokline krystallsystem: Alle 3 aksene har ulik lengde. Mellom 2 av aksene er det 90 graders vinkel. Vinkelen mellom den tredje aksen og de to andre varierer, men er ulik 90 grader.

Trikline krystallsystem: Alle 3 aksene i aksekorset har forskjellig lengde. Vinkelen mellom dem varierer, men er ulik 90 grader.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.