Varietet brukes om ulike variasjoner av en plante som skiller seg noe fra hovedformen. Når man klassifiserer arter av planter og gir dem navn, er varietet en av kategoriene man bruker til å beskrive variasjon i egenskaper og kjennetegn.

Faktaboks

Uttale
varietˈet
Også kjent som
forkortelse var., flertallsform varr.

Eksempler på varieteter

  • Tyttebær har en varietet i Europa og Asia (latinsk navn Vaccinium vitis-idaea var. vitis-idaea) og en annen varietet i Nord-Amerika (latinsk navn Vaccinium vitis-idaea var. minus). Hovedforskjellen er at den europeiske/asiatiske varieteten har lengre blader.
  • Hengeask (latinsk navn Fraxinus excelsior var. pendula) er en varietet av ask med hengende greiner.
  • Båndgress (latinsk navn Phalaris arundinacea var. picta) er en varietet av strandrør med hvitstripete blader. Den dyrkes som prydplante.

Klassifisering av plantearter

Varietet er en av kategoriene man bruker når planter klassifiseres i arter (ikke alle kategoriene brukes for alle planter):

Kategoriene underart, varietet, undervarietet og form kan brukes for å klassifisere variasjon innenfor en art. Kategorien varietet brukes ikke når man klassifiserer dyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg