Diamantring

Ring med 1 karat diamant.

Av .
Lisens: public domain

Karat er en masseenhet for diamanter, perler og andre edelstener. Symbolet for karat er ct (av engelsk carat). I dag er en karat definert som 0,2 gram.

Faktaboks

Uttale
karˈat
Etymologi
av gresk ‘frø fra johannesbrødtreet’
Også kjent som

ct

Gjennom historien har definisjonen av enheten variert fra land til land, men i dag er den standardisert mot metersystemet, og kalles derfor metrisk karat.

Historikk

Frø av johannesbrødfrukten ble på grunn av sin konstante vekt brukt som vektlodder i Orienten i gammel tid ved veiing av edelstener. Enhetsnavnet «karat» er hentet fra dette frøet som på engelsk heter carobs seed. Kjernene varierte imidlertid i størrelse fra land til land, noe som førte til at Europas forskjellige edelstenssentre tidligere brukte en karat som varierte atskillig i verdi. For eksempel var en karat i London lik 0,2053 gram, i Firenze 0,1972 gram og i Amsterdam 0,2057 gram.

Forsøkene på å standardisere og forenkle karatenheten førte til innføringen av metriske karat, som ble vedtatt på den fjerde Generalkonferansen for mål og vekt (CGPM) i 1907 og senere innført som standard i de fleste land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg