Grafitt, meget bøyelig og bløtt mineral med svart farge og strek. Mineralet er så bløtt at det farger papir svart. Grafitt er den alminnelige modifikasjon av krystallisert karbon. Men karbon er polymorft  og ved høyt trykk vil diamant være den stabile fase. Mens diamant krystalliserer kubisk, er grafitt bygd opp av et heksagonalt krystallgitter, hvor karbonatomene ligger i sjikt. Dette forklarer den fullkomne, bladaktige spaltbarheten.

Grafitt brukes i smelteverk og metallindustri til ildfaste digler, støpeformer o.l. da den tåler nesten 4000 °C. Dessuten brukes grafitt til belegg i bremsetromler, som smøremiddel og i blyanter, batterier, anoder m.m.

Som naturlig mineral finnes grafitt særlig i metamorfe bergarter og kan bli en vesentlig bestanddel av såkalte grafittskifere; i Norge f.eks. ved Skaland på Senja, Jennestad i Sortland og Holandsfjord i Nordland. Mange grunnfjellsgneiser fører litt grafitt (særlig i Kongsberg–Bamble-området). For øvrig er det grafitt i metamorf alunskifer både i fjellkjedestrøkene og i Oslofeltet.

Verdensproduksjonen av naturlig grafitt er på ca. 600 000 tonn per år, med Kina, India, Mexico, Brasil og Madagaskar som de viktigste produsentland. Den beste grafittkvalitet får man fra Sri Lanka. Såkalt amorf grafitt (som i virkeligheten er kryptokrystallinsk) dannes i metamorfe steinkullsleier og brytes bl.a. i Kaukasus, Ural, Mexico og Korea. I Norge har Skaland Grafitverk produsert for omkring 19 millioner kroner hvert år de siste årene (ca. 9000 tonn). Verket ble slått konkurs mars 2003, men gjenoppstå under nye eiere senere samme år.

Kjemisk formel C
Hardhet 1–2
Densitet 2,23 g/cm3
Krystalliserer heksagonalt

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. september 2012 skrev Marthe Simonsen

Kva stoff er det som gjer grafitt så hard ??

20. september 2012 skrev Rune S. Selbekk

Mineralet grafit er mykt med hardhet 1-2. Polymorfen diamant er derimot hard,med hardhet 10.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.