General Electric Company

Artikkelstart

General Electric Company er et amerikansk industri- og finanskonsern grunnlagt i 1892. General Electric er et av verdens største og mest allsidige konsern uansett bransje med produksjon over hele verden. Hovedkontoret ligger i Boston i Massachusetts.

Faktaboks

Uttale
dʒˈenərəl ilˈektrik
Også kjent som
GE

General Electric er en av verdens største produsenter av elektroteknisk utstyr og ledende innen kjernekraftreaktorer, kraftverk, turbojet flymotorer med mer. Selskapet har også en betydelig finansvirksomet, som i 2020 disponerte rundt 117 milliarder dollar i kapital.

GE produserer også lokomotiver og annet transportutstyr, plast, belysningsutstyr og medisinsk teknologi. Selskapet eide også størstedelen av mediaselskapet NBC Universal med fjernsynsnettverket NBC. GEs andel ble solgt til Comcast i 2013 for over 16 milliarder dollar.

I 2020 hadde General Electric en omsetning på omtrent 79,6 milliarder dollar og 174 000 ansatte i over 170 land.

Historikk

General Electric ble grunnlagt i New York i 1892 ved en sammenslutning av Thomson-Houston og Edison General Electric, det siste ble dannet i 1878 av Thomas Alva Edison som Edison Electric Light Company.

Konsernet produserte opprinnelig elektrisk utstyr som lyspærer, de første brødristere, heiser og motorer, men vokste raskt også på andre områder. I 1955 ble General Electric de første som lyktes i å fremstille kunstige diamanter.

Rundt 1980 hadde GE virksomhet på så ulike områder som plast, forbrukerelektronikk, kjernereaktorer og jetmotorer. Deretter restrukturert under ledelse av Jack Welsh og begynte med finansvirksomhet og produksjon av medisinsk utstyr.

I 1986 overtok konsernet radio- og fjernsynsselskapet Radio Corporation of America (RCA) med kringkastingsselskapet National Broadcasting Company (NBC) på ny. RCA ble dannet i 1919 av General Electric, AT&T og Westinghouse, men GE solgte seg ut i 1930.

RCAs forbrukerelektronikk ble videresolgt året etter, men NBC ble beholdt. I 1990-årene ekspanderte GE særlig innen bank, forsikring og annen finansvirksomhet, men mislyktes i å overta flyindustrikonsernet Honeywell International, og Welsh gikk av 2001. Han overtok i 2003 det britiske farmasikonsernet Amersham.

I Norge

I Norge drev General Electric bankvirksomhet gjennom GE Money Bank Sverige, som hadde filialer i Norge og Danmark. Bankvirksomheten i Skandinavia ble etter hvert solgt til Santander.

General Electric eier det medisinske teknologiselskapet Amersham Health (deler av det tidligere Nycomed) gjennom GE Healthcare.

General Electric overtok i 1999 Kværner Energys vannkraftsdivisjon, den norske turbinproduksjonen i Sørumsand ble i 2005 vedtatt nedlagt ved utgangen av året.

Ivar Giæver, den norske vinneren av Nobelprisen i fysikk i 1973, arbeidet fra 1958 til 1988 ved General Electrics forskningslaboratorium i Schenectady, New York.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg