Spaltbarhet

Spaltbarhet. Eksempler på spaltbarhet hos mineraler. 1) Perfekt spaltbarhet i én retning som hos glimmere. 2) Romboedrisk spaltbarhet (tre retninger) som hos kalsitt. 3) Oktaedrisk spaltbarhet (fire retninger) som hos fluoritt. 4) Dodekaedrisk spaltbarhet (seks retninger) som hos sfaleritt.Se også bilde under amfiboler.

Av /Store norske leksikon ※.

Spaltbarhet, den egenskap ved mange mineraler at de spalter etter bestemte krystallografiske plan, slik at de kan kløyves opp til såkalte spaltestykker som er begrenset av spalteflatene. Spaltbarheten kan være mer eller mindre utpreget, og det kan være én eller flere spalteretninger.

Graden av spaltbarhet, antallet spalteretninger og vinklene mellom dem er av stor betydning for bestemmelse av mineraler. Glimmer har for eksempel én fullkommen spalteretning, kalsitt har tre meget gode spalteretninger alle ulik 90º, feltspat har to gode med ca 90º vinkel og kvarts har ingen, men muslig brudd.

Spaltbarheten er bestemt av krystallstrukturen, og skyldes at kohesjonen er meget liten i visse retninger i enkelte krystallgitre, for eksempel mellom gitterplan som er bundet sammen av få og/eller svake bindinger. Det er særlig avstanden mellom gitterplanene, hvor tett disse er besatt med gitterpunkter og hvilke atomer som er involvert som bestemmer spalteretningene.

Spaltbarhet må ikke blandes sammen med delbarhet (se også brudd). Spaltbarhet hos bergarter kalles kløv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg