Arkansas, forkortet Ark. eller AR (også omtalt som Land of Opportunity). Delstat i USA, ligger sør i landet og grenser til Oklahoma og Texas i vest, Missouri i nord, Tennessee og Mississippi i øst og Louisiana i sør.

Arkansas har et totalt areal på ca. 137 730 km2 (nr. 29 av statene i USA), og har ca. 2 967 000 innbyggere (2014) - (nr. 32 av statene i USA). Arkansas ble opptatt som stat nr. 25 i USA 15. juni 1836. Hovedstaden er Little Rock, som også er den største byen i delstaten.

Arkansas består av to geografiske hovedområder. Den nordvestlige delen er et høyland, som deles av Mississippis seilbare bielv Arkansas i Ozarkplatået i nord og Ouachita Mountains i sør. Fjellene når opp i 700–800 meters høyde. Sør og øst for høylandet ligger et fruktbart sletteland som ofte er utsatt for oversvømmelser fra Mississippi. På slettelandet er klimaet fuktig og subtropisk, og påvirkes av varme luftmasser over Mexicogolfen.

Ca. 80 % av befolkningen er hvite (2013), ca. 16 % er afro-amerikanere, mot 25 % i 1860. Ca. 7 % er av spansk herkomst. Den afro-amerikanske befolkningen er i majoritet i områdene langs Mississippi, mens Ozark Plateau har en tilnærmet hvit befolkning. Litt over 56 % av befolkningen bor i byer eller tettbegygd område. De største byene er hovedstaden Little Rock med ca. 197 000 innbyggere (2013) i byen og ca. 725 000 i storbyområdet, Fort Smith med ca. 88 000 innbyggere (2013) i byen og ca. 280 000 i storbyområdet og universitetsbyen Fayetteville ca. 78 500 innbyggere i byen og ca. 492 000 i storbyområdet.

Selv om næringslivet i Arkansas ikke lenger domineres av jordbruk spiller jordbruket fortsatt en stor rolle. Delstaten er den største såvel risprodusenten som kylling- og kalkunprodusenten i USA. Staten er også USAs tredje største bomullsprodusent.

Omtrent halvparten av arealet er dekket av skog (eik, hickory, sypress), noe som gir grunnlag for en omfattende skogsdrift og treforedlingsindustri. Den øvrige industrien har vist en sterk stigning i de siste årtier og er særlig knyttet til foredling av jordbruksprodukter og delstatens egen mineralproduksjon. 95 % av USAs bauxitt utvinnes i Arkansas, som også er den største produsent av brom og vanadium. Arkansas har dessuten stor industri knyttet til olje og naturgass. Verdens største detaljhandel - Walmart - har sitt hovedkvarter i Bentonville, Arkansas. Staten har en stor turisttrafikk bl.a. til de mange kurstedene med varme kilder.

Arkansas var befolket av indianere, bl.a. Quapaw og stammer innen Caddo og Osage, som kjempet mot de første europeere som utforsket området. Blandt de første var spanske Hernando de Soto i 1541, og franskmennene Jacques Marquette og Louis Jolliet i 1673. I 1681 gjorde Robert La Salle og Henri de Tonti en omfattende reise i området, og  de Tonti opprettet Arkansas Post øst i nåværende Arkansas som den første kolonien i 1686. I 1762 avstod Frankrike området til Spania, men fikk det tilbake i 1800.

Det utgjorde en del av kolonien Louisiana, som Frankrike (Napoleon) solgte til USA i 1803 (Louisiana-kjøpet). Området ble skilt ut som eget territorium 4. juli 1819. I årene som kom var slaveriet en sentral sak i territoriets politikk og fremtid, der folk i de vestlige områdene - hvor det var utstrakt bomullsdyrking var for slaveri, mens befolkningen i de mer kuperte områdene i vest - hvor annet jordbruk dominerte - var motstandere. Da administrasjonen i Washington i 1836 endelig aksepterte Arkansas som USAs 25. stat opptatt i unionen i 1836, bel den unionens 13 Slavestat - stater der slaveri var lovlig med visse begrensninger. 

Arkansas trådte ut av unionen igjen i 1861 og sluttet seg til sørstatskonføderasjonen, hvor staten med sin kontroll av Mississippi-elven var en viktig partner. Etter borgerkrigen ble Arkansas gjenopptatt som stat i unionen i 1868. Staten opprettholdt helt til 1957 et strengt raseskille bl.a. innen skolesektoren, og det var først i 1959 at alle skoler var åpne for alle raser.

Arkansas velger 2 senatorer og 4 representanter til Kongressen.

Arkansas på US Census

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.