Karelia

Kart over Russland med republikken Karelia markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Karelia er ett av Russlands føderasjonssubjekter og har status av republikk. Karelia inngår i Den nordvestlige føderasjonskrets og den nordlige økonomiske region. Den ligger i tidssonen UTC+3 (Moskva-tid).

Faktaboks

Uttale
karˈelia
Også kjent som
Karelija, Respublika Karelija

Republikken ligger mellom Finland, Murmansk og Arkhangelsk fylker, Kvitsjøen med Kandalaksjabukta og Leningrad fylke. Karelia er 172 400 km2 og har 622 500 innbyggere (2018). Hovedstad og største by er Petrozavodsk (finsk og karelsk Petroskoi), som har 279 200 innbyggere (2018).

Befolkning

Tradisjonell landsby i Karelia: Kinerma (Kinnermäki) mellom Ladoga og Onega.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bare 7,4 prosent av befolkningen er karelere (2010) mens 82,2 prosent er russere og 1,4 prosent er finner.

Næringsliv

På tidligere finsk område ligger Sortavala med 18 800 innbyggere (2018). Ved Kvitsjøen ligger Kem med 11 200 innbyggere (2018).

Størstedelen av arealet er dekket av skog, og tilveksten anslås til 14 millioner m3. Skogindustriene (sagbruk, cellulose- og papirfabrikker) er derfor viktigste næringsgren, mens jordbruket hovedsakelig består i husdyrhold med tilhørende dyrking av fôrvekster og noe poteter og grønnsaker. Den karelske republikken er rik på mineraler, blant annet bygningsstein, jern-, sink-, sølv- og blymalm, og er Russlands fremste produsent av glimmer.

Stor betydning for industrialiseringen hadde kraftutbyggingen i tilknytning til anlegget av Kvitsjø–Østersjø-kanalen mellom Kvitsjøen og Onega i 1931–1933. Kanalen er republikkens viktigste transportvei ved siden av Murmansk-banen (1915–1917), som siden er supplert med en tilknytningsbane langs sørenden av Kvitsjøen til linjen Moskva–Arkhangelsk og en linje Petrozavodsk–Vyborg. Karelia er med i Barentsregionen.

Historie

Området ble opprettet som autonom republikk i juli 1923, og etter den finske vinterkrigen ble nesten hele det territoriet som Finland hadde måttet avstå, innlemmet i republikken og denne etablert som Den karelsk-finske sosialistiske sovjetrepublikk, en av Sovjetunionens da 12 unionsrepublikker. I 1946 ble den sørlige delen av republikken, med kysten og byen Vyborg, skilt ut og innlemmet i Russiske SFSR, og i 1956 ble den karelsk-finske republikken autonom republikk innenfor Russiske SFSR.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg