Karelia er ett av Russlands føderasjonssubjekter og har status av republikk (Respublika Karelija). Karelia inngår i Den nordvestlige føderasjonskrets og den nordlige økonomiske region.

Republikken ligger mellom Finland, Murmansk og Arkhangelsk fylker, Kvitsjøen med Kandalaksjabukta og Leningrad fylke. Karelia er 172 400 km2 og har 622 500 innbyggere (2018). Hovedstad og største by: Petrozavodsk (finsk og karelsk Petroskoi, 279 200 innbyggere (2018).

Bare 7,4 % av befolkningen er karelere (2010) mens 82,2% er russere og 1,4% er finner.

På tidligere finsk område ligger Sortavala med 18 800 innbyggere (2018). Ved Kvitsjøen ligger Kem med 11 200 innbyggere (2018). Størstedelen av arealet er dekket av skog, og tilveksten anslås til 14 mill. m3. Skogindustriene (sagbruk, cellulose- og papirfabrikker) er derfor den viktigste næringsgren, mens jordbruket hovedsakelig består i husdyrhold med tilhørende dyrking av fôrvekster og noe poteter og grønnsaker. Den karelske republikken er rik på mineraler, bl.a. bygningsstein, jern-, sink-, sølv- og blymalm, og er Russlands fremste produsent av glimmer.

Stor betydning for industrialiseringen hadde kraftutbyggingen i tilknytning til anlegget av Kvitsjø–Østersjø-kanalen mellom Kvitsjøen og Onega 1931–33. Kanalen er republikkens viktigste transportvei ved siden av Murmansk-banen (1915–17), som siden er supplert med en tilknytningsbane langs sørenden av Kvitsjøen til linjen Moskva–Arkhangelsk og en linje Petrozavodsk–Vyborg. Karelia er med i Barentsregionen.

Området ble opprettet som autonom republikk i juli 1923, og etter den finske vinterkrigen ble nesten hele det territorium som Finland hadde måttet avstå, innlemmet i republikken og denne etablert som Den karelsk-finske sosialistiske sovjetrepublikk, en av Sovjetunionens da 12 unionsrepublikker. Men i 1946 ble den sørlige delen av republikken, med kysten og byen Vyborg, skilt ut og innlemmet i Russiske SFSR, og i 1956 ble den karelsk-finske republikken autonom republikk innenfor Russiske SFSR.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.