peridotitt

Peridotitt, fellesnavn for tunge dypbergarter som vesentlig består av olivin (mer enn 60 %) sammen med pyroksen, amfibol granat, ofte også spinell, særlig kromitt, som kan ha økonomisk betydning. Viktige bergartstyper innen denne gruppen er dunitt eller olivinstein (med mer enn 90 % olivin), harzburgitt (med vesentlig olivin og ortopyroksen), wehrlitt (med vesentlig olivin og klinopyroksen) og granatperidotitt (med rikelig granat). Forekommer som ganger eller isolerte kupper og større massiver.

Faktaboks

uttale:
peridotˈitt
etymologi:
av peridot og -itt

Peridotitter omdannes lett til serpentinitt. Sannsynligvis kommer mange av peridotittene opprinnelig fra den øvre del av Jordens mantel, og er brakt inn i jordskorpen under deformasjoner knyttet til dannelsen av fjellkjeder. Neve- til hodestore knoller av peridotitt finnes dessuten som inneslutninger i basaltiske lavaer og kimberlittplugger, som begge også har sin opprinnelse i Jordens øvre mantel.

I Norge forekommer peridotitter som linser i gneis og skifer i vestre deler av landet mellom Sunnfjord og Troms, og som lag i gabbro i Jotunheimen og Troms/Vest-Finnmark. De er gjerne lett kjennelige ved rustbrun forvitringsfarge. Vakker granatperidotitt er kjent fra Vanylven og Tafjord på Sunnmøre og fra Otterøya ved Molde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg