slipemidler

Gammel tradisjonell slipestein
.

Artikkelstart

Slipemidler, harde materialer som sand, sandstein, korund (smergel) og karborundum brukt til sliping.

Slipestein

Bryne eller hein (ljåhein). Brynet har en grov og en finere side.
.

Den eldste form for slipemidler er slipesteiner, hugd ut av sandstein som inneholder skarpe kvartskorn. Slipesteiner som er forsynt med firkantet hull i midten til feste for en roterende akse og som under slipingen må holdes fuktig, brukes fremdeles til sliping av verktøy (se også bryne).

Slipeskiver

Slipeskiver består av skarpkantete korn av et slipestoff, oftest korund (silisiumkarbid), innleiret i en fast grunnmasse (bindingen), som kan være mineralsk (silikat, magnesitt), keramisk (leire, kaolin, feltspat; brennes etter formingen) eller organisk (bakelitt, gummi o.l.). Slipeevnen avhenger av korningen, hardhetsgraden og strukturen.

Korningen, dvs. slipekornenes størrelse, angis ved antall masker per tomme i standardsikten som kornene kan komme gjennom. Hardhetsgraden er et mål for motstandsevnen mot løsbryting av slipekornene. Strukturen, også kalt kornspredningen, er et kjennetegn for hvor tett slipekornene sitter fordelt i bindemassen. Hvis denne holder sterkt på kornene, sier man at skiven er hard, i motsatt fall bløt. Ved sliping av harde materialer bruker man bløte skiver, hvor slitte slipekorn lettere rives ut og nye korn med skarpe egger kommer i aksjon.

Sandpapir, smergelpapir og smergellerret

Sandpapir, smergelpapir og smergellerret er papir eller lerret pålimt slipekornene. Montert på slipemaskiner i form av skiver, bånd o.l. har de meget stor anvendelse i håndverk og industri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Sverre Olav Lundal

Under biletet av brynet står det brynen, det skal vera brynet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg