Birkebeiner var opprinnelig et spottenavn på den opprørsflokken som i 1174 sluttet seg til kongsemnet Øystein Møyla, og som i 1177 led nederlag mot hæren til kong Magnus ErlingssonRe ved Tønsberg, hvor Øystein ble drept av en bonde etter slaget.

Restene av flokken flyktet til Värmland, hvor de tok Sverre Sigurdsson til fører. Han hevdet han var sønn av kong Sigurd Munn og fant støtte i Sverige og Trøndelag . Sverre trente og organiserte birkebeinere til en utmerket stående hær, som snart viste seg å være svært effektiv mot det tradisjonelle landforsvaret som kong Magnus baserte seg på.

Kong Magnus Erlingsson ble slått på Kalvskinnet ved Nidaros i 1179, hvor hans far Erling Skakke falt. Året etter ble han slått på Ilevollene ved Nidaros, og i 1181 og 1183 ved Bergen. I 1184 falt endelig Magnus Erlingsson i sjøslaget ved Fimreite i Sognefjorden.

Sverre og hans krigere var nå herrer i landet, mange av birkebeinerne fikk fremtredende posisjoner i riksstyret, og birkebeiner ble et hedersnavn, som lenge ble bevart som partinavn for dem som holdt på Sverre og hans ætt.

En rekke nye opprørsflokker, som kuvlunger og øyskjegger , reiste seg mot seierherrene, men ble hver i sin tur overvunnet. Farligst var baglerne. Kampen mellom disse og birkebeinerne fortsatte også etter Sverres død i 1202, inntil det ble inngått forlik, slik at birkebeinerne og deres konge Inge Bårdsson beholdt makten i den største delen av landet og lenshøyheten over det øvrige.

Da baglene i 1218 underkastet seg Sverres sønnesønn, Håkon Håkonsson, og de mindre opprørsflokkene slittunger og ribbunger ble oppløst, ble også birkebeinernavnet overflødig. Det ble visstnok på ny tatt opp av kongens menn under hertug Skules opprør, men falt deretter bort som partinavn og ble bare brukt i betydning av veteraner.

Birkebeinerne er skildret kunstnerisk blant annet i Knud Bergsliens kjente maleri fra 1869.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.