birkebeiner

Knud Bergsliens maleri av de to birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka på ski over fjellet på flukt fra baglerne med kongssønnen Håkon Håkonsson. Håkon ble født på Folkenborg i dagens Østfold, som var et bagler-dominert område. Kongssønnen måtte derfor bringes i sikkerhet til Nidaros i birkebeinernes kjerneområde Trøndelag. Flukten er beskrevet i Håkon Håkonssons saga og har gitt inspirasjon til Birkebeinerrennet.

Av .

Artikkelstart

Birkebeinere var en politisk gruppering i Norge i høymiddelalderen. Birkebeinerne kom til makten med kong Sverre Sigurdsson, som nedkjempet Magnus Erlingsson i slaget ved Fimreite i 1184. Birkebeinernes mest kjente motstandere var baglerne. Striden stod om hvem som skulle være Norges konge. Etter langvarige konflikter ble til slutt Sverres sønnesønn Håkon Håkonsson enekonge etter at både baglerne og andre opprørsgrupper var nedkjempet.

De første birkebeinerne

Sverre Sigurdsson er den mest kjente birkebeinerkongen. Han greide å forvandle birkebeinerne fra en fattig opprørsflokk til landets herskere. Sverres etterkommere satt med makten i Norge frem til kongefellesskapet med Sverige i 1319.

Konsollhode fra oktogonen i Nidarosdomen, ca. 1200.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Birkebeiner var opprinnelig et spottenavn på den opprørsflokken som i 1174 sluttet seg til kongsemnet Øystein Møyla. I 1177 led de nederlag mot hæren til kong Magnus ErlingssonRe ved Tønsberg, hvor Øystein ble drept av en bonde etter slaget.

Restene av flokken flyktet til Värmland, hvor de tok Sverre Sigurdsson til fører. Han hevdet han var sønn av kong Sigurd Munn og fant støtte i Sverige og Trøndelag. Sverre trente og organiserte birkebeinere til en utmerket stående hær, som snart viste seg å være svært effektiv mot det tradisjonelle landforsvaret som kong Magnus baserte seg på.

Birkebeinerne slår Magnus Erlingsson

Kong Magnus Erlingsson ble slått på Kalvskinnet ved Nidaros i 1179, hvor hans far Erling Skakke falt. Året etter ble han slått på Ilevollene ved Nidaros, og i 1181 og 1183 ved Bergen. I 1184 falt endelig Magnus Erlingsson i sjøslaget ved Fimreite i Sognefjorden.

Sverre og hans krigere var nå herrer i landet og mange av birkebeinerne fikk fremtredende posisjoner i riksstyret. Birkebeiner ble nå et hedersnavn, som lenge ble bevart som partinavn for dem som støttet Sverre og hans ætt.

Birkebeinerne og kampen mot motstandsflokkene

Under Sverres barnebarn Håkon Håkonsson (til venstre) greide birkebeinerne å nedkjempe motstandsflokkene, og Håkon ble enekonge. Etter dette ble birkebeiner-navnet overflødig. Imidlertid ble navnet tatt opp igjen av Håkons menn da hans svigerfar, Skule Bårdsson (til høyre), gjorde opprør mot svigersønnen og forsøkte å bli konge selv. I 1240 ble Skule drept av Håkons menn. De følgende tiårene ble en storhetstid for Norge med stor økonomisk og kulturell utvikling.
Bildet av Håkon og Skule er en illustrasjon fra Flatøybok.
Av .

En rekke nye flokker med motstandere, som kuvlunger og øyskjegger, reiste seg mot birkebeinerne, men ble hver i sin tur overvunnet. Farligst var baglerne. Kampen mellom disse og birkebeinerne fortsatte også etter Sverres død i 1202, inntil det ble inngått forlik på Kvitsøy i 1208. Her ble det avtalt at birkebeinerne og deres konge Inge Bårdsson beholdt makten i den største delen av landet, mens baglerne og deres konge Filippus Simonsson fikk styre sitt kjerneområde Viken og Opplandene. Det ble også bestemt at Filippus skulle være underordnet Inge.

I 1217 døde Filippus, og året etter la baglerne ned flokken og underkastet seg Sverres sønnesønn, Håkon Håkonsson. De mindre opprørsflokkene slittunger og ribbunger ble oppløst henholdsvis i 1219 og 1227.

Etter hvert som motstanderne ble slått, ble også birkebeinernavnet overflødig. Det ble visstnok på ny tatt opp av kong Håkons menn under hertug Skules opprør i 1239–1240, men falt deretter bort som partinavn og ble bare brukt i betydning av veteraner.

Birkebeinerne er skildret kunstnerisk blant annet i Knud Bergsliens kjente maleri fra 1869.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (5)

skrev Kevin Haug

Tror muligens at forbokstaven i tittelen er blitt oversett når den burde vært med stor forbokstav.

Ellers er jeg meget fornøyd med innlegget!

Mvh Kevin Haug

svarte Ida Scott

Hei! De fleste ord på norsk skrives med liten forbokstav, det er stort sett bare personer og organisasjoner som har stor forbokstav. Siden birkebeinerne var et kallenavn på en flokk, og ikke en moderne organisasjon, er det sannsynligvis mest riktig å skrive navnet med liten forbokstav. Glad du er fornøyd med artikkelen! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

skrev Kevin Haug

Hei igjen,

Tusen tak for svar. Jeg tenkte litt mer på hovedtittelen helt øverst på artikkelen og om den burde ha vært med stor forbokstav.
Vennlig hilsen Kevin Haug

svarte Ida Scott

I leksikonet har vi liten bokstav i tittelen på alle oppslagsord som skrives med liten forbokstav i løpende tekst. Dette er veldig praktisk med tanke på at en del oppslagsord er både egennavn og ord, f.eks Gran (stedsnavn) og gran (treslag), og ved å skille mellom stor og liten forbokstav i tittelen kan vi også skille mellom dette. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

skrev Per Norseng

På et vis er vel dette spørsmålet knyttet til formatet. I et papirleksikon vil et oppslagsord som birkebeiner skrives med liten forbokstav av de grunnene som Ida oppgir. Det samme er også naturlig på en treffliste i et nettleksikon som snl.no. Men når du åpner artikkelen ser det unektelig rart ut at overskriften begynner med liten forbokstav - helt uavhengig av om oppslagsordet er et egennavn (person-, organisasjons-, institusjonsnavn o.l.) eller et fellesnavn som skrives med liten forbokstav i den løpende teksten. Vennlig hilsen Per Norseng, fagansvarlig.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg