Teksten til Håkon den gamles saga er bevart i flere håndskrifter, det mest kjente er Flatøybok. Flatøybok er rikt illustrert, blant annet med denne tegningen av Håkon Håkonsson og svigerfaren Skule Bårdsson.

Flatøybok av Ukjent kunstner. Falt i det fri (Public domain)

Hákonar saga gamla eller Håkon den gamles saga er en saga om den norske kongen Håkon 4 Håkonsson og hans liv og kongegjerning. Sagaen er forfattet i Norge av islendingen Sturla Tordsson på oppfordring av Håkons sønn, kong Magnus Lagabøte, og ble ferdigskrevet i 1264. Hákonar saga gamla er et av hovedverkene blant kongesagaene, og en rik kilde til kunnskap om Norges historie på 1200-tallet.

Fremstillingen følger kongens liv (1204–1263) fra år til år med stor nøyaktighet og gir et levende bilde av kongens personlighet og politiske stilling, fra hans utrygge barndom til han sitter som ubestridt hersker over riket i dets største utstrekning. Flere avsnitt av sagaen utmerker seg ved særskilt livlig fortelling, for eksempel beretningene om kongens eventyrlige barndom, hans kroning, og det monumentale avsnittet om den gamle kongens død i KirkwallOrknøyene.

Sagaen inneholder en mengde skaldestrofer, de fleste av Sturla selv og hans bror Olav Hvitaskald. I motsetning til strofene hos Snorre Sturlason i Heimskringla, som fortrinnsvis siteres til dokumentasjon av det som fortelles i prosaen, er strofene i Håkons saga bare litterær pryd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.