Fagrskinna er et norsk håndskriftpergament fra 1300-tallet som inneholder en samling av sagaer om de norske kongene fra Halvdan Svarte og frem til slaget på Re i 1177 (Fagrskinna A). I en eldre avskrift (Fagrskinna B) av samme samling kalles den Noregs konungatal.

Faktaboks

Også kjent som
Fagerskinna

Navnet Fagrskinna, «Den fagre skinnbok», ble gitt av den islandske historikeren Tormod Torfæus.

Verket er trolig skrevet i Norge i 1220-årene, trolig av en islending og for kong Håkon Håkonsson. Forfatteren er en selvstendig, nøktern og kritisk historiker. Anekdoter får liten plass, og stilen kan bli noe tørr; Fagrskinna er mer rikshistorie enn personlig kongesaga. Den siterer mange skaldekvad, til dels andre enn de som finnes i Heimskringla.

Begge Fagrskinna-tekstene fantes på 1600-tallet i København, begge var trolig skrevet i Norge, og begge gikk til grunne ved bybrannen i København i 1728. Heldigvis var det da tatt avskrifter av dem. Ett blad av Fagrskinna B finnes i Riksarkivet.

Verket ble utgitt i komplett norsk oversettelse i 2007 (oversatt av Edvard Eikill).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Indrebø, Gustav: Fagrskinna. Kristiania, 1917. Les boka
  • Jacobsen, Alfred og Jan Ragnar Hagland: Fagrskinna-studier. Trondheim, 1980. Les boka

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg