Faktaboks

Värmland
Etymologi

av innsjønavnet Värmeln og et eldre navn Värma på Borgvikälven, 'den varme, den som ikke fryser'

Värmland
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE
Rottneros
Herregården Rottneros med stort parkanlegg og skulpturpark er et av Värmlands største turistmål.
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Värmland er et landskap i Sverige, i Svealand mellom Vänern i sør, Dalsland i sørvest, Norge i vest, Dalarna i nordøst og Västmanland og Närke i øst. Arealet er 18 202 kvadratkilometer med 322 600 innbyggere (2022). Värmland omfatter Värmlands län og Karlskoga-området av Örebro län.

Befolkning

Värmlands museum
Värmlands museum ligger i Karlstad. Museumsbygningen fra 1929 er tegnet av Cyrillus Johansson.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

I første halvdel av 1600-tallet var det stor innvandring av finner til de ubebodde skogstrøkene. Värmland er et av de landskaper i Sverige som hadde størst utflytting i perioden 1870–1910: til USA, til jernbaneanlegg i hele Skandinavia, og til Norrlands trelastbruk.

Siden 1960-tallet har folketallet vært svakt fallende, men med ny vekst etter 2010. Største byer er Karlstad, Kristinehamn og Arvika.

Næringsliv

Stora torget Karlstad
Karlstad er Värmlands hovedstad. På Stora torget står fredsmonumentet, reist til minne om den fredelige oppløsningen av unionen mellom Norge og Sverige i 1905. Forhandlingene fant sted i Karlstad.
Stora torget Karlstad

Tilgangen på skog, jernmalm og vannkraft har vært avgjørende for industriutviklingen i Värmland. I senere år har industrien blitt mer differensiert, og det har vært en betydelig økning i arbeidsplasser innen tjenesteytende næringer.

Jord- og skogbruk spiller fortsatt en viktig rolle. Bygdene omkring Vänern har mange store gårdsbruk og betydelig korndyrking, for øvrig dominerer småbrukene. Både antallet gårder og jordbruksarealet er gått kraftig ned, og mange småbruk er i dag blitt fritidsboliger. Nærheten til folkerike områder i Norge har gjort vermlandske torp attraktive for nordmenn.

Tre- og treforedlingsindustri er blant Värmlands viktigste industribransjer. Värmlands østlige deler tilhører det gamle jernverksområdet Bergslagen, og er fortsatt et av Sveriges viktige jern- og metallindustriområder. Av annen industri kan nevnes verkstedindustrien, næringsmiddelindustri og kjemisk industri.

Natur

Berggrunnen i Värmland er praktisk talt bare grunnfjell. I nordøst har granitten innslag av en malmførende leptitt-formasjon, og her finnes de fleste av Värmlands gamle gruvefelt, særlig nord for Filipstad. Berget er for en stor del dekket av morene og myr, og i lavlandet av marine avsetninger. Den marine grensen stiger fra 170 moh. i sør til 236 m i Södra Finnskoga nesten øverst i Klarälvsdalen.

Vassdragene følger gamle sprekkelinjer i retning nord–sør. De fleste vassdrag, unntatt blant annet Klarälven, danner langstrakte innsjøer som er oppdemt av morenerygger; størst er Frykensjøene og Glafsfjorden. Värmland når ingen steder over skoggrensen. Det høyeste punktet er Granberget i Norra Finnskoga, 701 moh.

Slettelandet ved Vänern har varm sommer og moderate vintertemperaturer, mens de nordlige delene av landskapet hører til det midt-skandinaviske kuldeområdet om vinteren. Bortsett fra traktene omkring Vänern er Värmland et utpreget barskogområde.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg