Värmland

Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Artikkelstart

Värmland, landskap i Sverige, i Svealand mellom Vänern i sør, Dalsland i sørvest, Norge i vest, Dalarna i nordøst og Västmanland og Närke i øst; 18 202 km2 med 320 436 innbyggere (2018). Värmland omfatter Värmlands län og Karlskoga-området av Örebro län.

Natur

Berggrunnen i Värmland er praktisk talt bare grunnfjell. I nordøst har granitten innslag av en malmførende leptitt-formasjon, og her finnes de fleste av Värmlands gamle gruvefelt, særlig nord for Filipstad. Berget er for en stor del dekket av morener og myr, og i lavlandet av marine avsetninger. Den marine grensen stiger fra 170 moh. i sør til 236 m i Södra Finnskoga nesten øverst i Klarälvsdalen.

Vassdragene følger gamle sprekkelinjer i retning nord–sør. De fleste, unntatt blant annet Klarälven, danner langstrakte innsjøer som er oppdemt av morenerygger; størst er Frykensjøene og Glafsfjorden. Värmland når ingen steder over skoggrensen. Det høyeste punktet er Granberget i Norra Finnskoga, 701 moh. Slettelandet ved Vänern har varm sommer og moderate vintertemperaturer, mens de nordlige delene av landskapet hører til det midt-skandinaviske kuldeområdet om vinteren. Bortsett fra Vänersbygden er Värmland et utpreget barskogområde.

Befolkning

I første halvdel av 1600-tallet var det stor innvandring av finner til de ubebodde skogstrøkene. Värmland er et av de landskaper i Sverige som hadde størst utflytting i perioden 1870–1910: til USA, til jernbaneanlegg i hele Skandinavia, og til Norrlands trelastbruk. Siden 1960-tallet har folketallet vært svakt fallende, men med ny vekst etter 2010. Største byer er Karlstad, Karlskoga, Kristinehamn og Arvika.

Næringsliv

Tilgangen på skog, jernmalm og vannkraft har vært avgjørende for industriutviklingen i Värmland. I senere år har industrien blitt mer differensiert, og det har vært en betydelig økning i arbeidsplasser innen tjenesteytende næringer. Jord- og skogbruk spiller fortsatt en viktig rolle. Bygdene omkring Vänern har mange store jordbruk og betydelig korndyrking, for øvrig dominerer småbrukene. Både antallet gårder og jordbruksarealet er gått kraftig ned, og jordbruket drives ofte sammen med skogbruk.

Tre- og treforedlingsindustri er blant Värmlands viktigste industribransjer. Värmlands østlige deler tilhører det gamle jernverksområdet Bergslagen, og er fortsatt et av Sveriges viktige jern- og metallindustriområder. Av annen industri kan nevnes verkstedindustrien, næringsmiddelindustri og kjemisk industri.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg