Nils Gaup er en norsk-samisk filmregissør, skuespiller og dramatiker. Gaup er utdannet skuespiller ved Statens Teaterhøgskole og var skuespiller ved Hålogaland Teater fra 1975. Der spilte han blant annet en hovedrolle i stykket Gesat (1983). Han hadde også en hovedrolle i Lasse Glomms film Det andre skiftet (1978).

Gaup var med på å grunnlegge Beaivváš Sámi Teahter (senere Beaivváš Sámi Našunálateáhter) i 1981. Han satte opp Soga boalga for Beaivváš i 1987 og sitt eget skuespill Déjà-vu på Hålogaland Teater i 1991.

Gaup er nå først og fremst kjent som filmregissør. Hans oppsiktsvekkende filmregidebut med Ofelaš (Veiviseren, 1987), en visuelt anlagt handlingsfilm fra Nordkalotten basert på samiske sagn, og med Mikkel Gaup i hovedrollen, vant Amandaprisen for beste norske spillefilm i 1988 og ble også nominert til Oscar i klassen for beste fremmedspråklige film.

Også ungdomsfilmen Håkon Håkonsen (1990), etter en fortsettelsesfortelling av Oluf Falck-Ytter, ble en internasjonal kinosuksess. Gaup har dessuten regissert filmfabelen Hodet over vannet (1993) og Misery Harbour, basert på Aksel Sandemoses En sjømann går i land (1999).

Etter en periode med arbeid for fjernsyn, der han blant annet skapte TV-serien Nini (1998) og TV-filmen Deadline Torp (2005) kom Gaups lenge planlagte film Kautokeino-opprøret ut i 2008. Den skildrer det samiske Kautokeino-opprøret i 1852 der handelsmannen og lensmannen ble drept, den påfølgende rettssaken og henrettelsen av lederne Aslak Jacobsen Hætta og Mons Aslaksen Somby. Familiefilmen Reisen til julestjernen ble lansert i 2012, TV-serien Hjerterått i 2013 og thrilleren Glassdukkene i 2014. Den historiske filmen Birkebeinerne, med blant andre Jakob Oftebro, Kristofer Hivju og Pål Sverre Valheim Hagen i rollene, hadde premiere i 2016.

Gaup ble tildelt Finnmark fylkes kulturpris i 2007.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.