Faktaboks

Guttorm Sigurdsson
Født
1200
Død
11. august 1204, Trondheim
Virke
Norsk konge
Familie

Foreldre: Sigurd Sverresson Lavard (før 1181–1202); morens navn er ukjent.

Sønnesønn av kong Sverre Sigurdsson (ca. 1150–1202).

Guttorm Sigurdsson var norsk konge fra januar til august 1204. Han var uektefødt sønn av kong Sverres eldste sønn Sigurd Lavard.

Guttorm tatt til konge av birkebeinerne da han var fire år gammel, men døde samme år. I realiteten var det Håkon Galen som hadde makten under barnekongens korte regjeringstid. Inge 2. Bårdsson etterfulgte ham som Norges konge.

Bakgrunn

Guttorm var uektefødt sønn av Sigurd Lavard. Faren var selv uektefødt sønn av kong Sverre, og begge døde i 1202. Sverres regjeringstid hadde vært preget av konflikten mellom birkebeinerne (som Sverre var leder for) og baglerne. Sverres etterfølger, sønnen Håkon Sverresson, hadde i sin korte regjeringstid maktet å sprenge alliansen mellom kirken og baglerne, og var på vei til å legge hele landet under seg da han døde i Bergen 1. januar 1204.

Konge

Guttorm onkel Håkon Sverresson døde uten noen kjente sønner. Som Sverres barnebarn ble Guttorm dermed først i arverekken. Birkebeinerne tok derfor Guttorm til ny konge på hirdstevne dagen etter, i samråd med biskop Martin i Bergen.

Sverres søstersønn på farssiden, Håkon Galen, ble utnevnt til jarl og leder av Guttorms hird og hær, mens en søstersønn på morssiden, Peter Støyper, fikk i oppdrag å fostre barnekongen sammen med den prestlærde Einar Kongsmåg, gift med Sverres datter Cecilia.

Da ærgjerrige birkebeinerhøvdinger med den krigerske Håkon Galen kom til makten i hirdkretsen omkring Guttorm Sigurdsson, samlet baglerne seg om Erling Steinvegg, angivelig sønn til kong Magnus Erlingsson, som ble tatt til konge i Viken med dansk støtte sommeren 1204. Birkebeinerne fikk på sin side valgt Guttorm Sigurdsson til enekonge på Øyratinget i Trondheim om våren eller på forsommeren.

Sykdom og død

Håkon Galen var i ferd med å samle hærfolk mot baglerne da barnekongen brått ble syk og døde 11. august. Han ble gravlagt i Kristkirken i Trondheim.

Den lengre versjonen av Bǫglunga sǫgur (Soga om birkebeinar og baglar) insinuerer at det var den svenskfødte fru Kristin Nilsdotter, kort etter gift med Håkon Galen, som voldte Guttorms sykdom og død. Dette må sees i sammenheng med beskyldningen i samme saga om at Margrete, Sverres enkedronning og Kristins moster, hadde latt kong Håkon Sverresson forgifte. Dette var åpenbart rykter som gikk blant birkebeinerne etter to plutselige kongelige dødsfall med bare måneder imellom. De må tas med en klype salt.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder og litteratur

  • P. A. Munch: Det norske folks historie, del 3, 1857
  • K. Helle: Under kirke og kongemakt 1130–1350, bind 3 av Aschehougs Norgeshistorie, 1995
  • K. Helle: biografi i NBL2
  • Soga om birkebeinar og baglar (Bǫglunga sǫgur), del 1–2, utgitt av H. Magerøy, Norrøne tekster 5, 1988
  • Håkon Håkonssons saga
  • Islandske Annaler
  • Íslenzkar ártiðaskrár, utgitt av J. Þorkelsson, København 1893–1896

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg