baglere

Baglere, navn på parti under borgerkrigene i Norge. Baglerne ble kong Sverres farligste motstandere. Navnet henger sammen med norrønt bagall(irsk bachallfra lat. baculus),bispestav.

Baglerflokken ble organisert 1196 og ledet av bisp Nikolas i Oslo, sammen med erkebiskop Eirik, som bodde landflyktig i Danmark. Etter hvert gikk de andre biskopene med, men det ser ut som mange av prestene holdt seg til Sverre. Når baglerne fikk slik makt, kom det bl.a. av at de samlet en rekke av Sverres lokale motstandere, særlig vikværingene; baglerne førte dessuten i Norge universalkirkens strid mot det sterke nasjonalkongedømmet, og de gikk inn for kirkens, særlig erkebiskopenes, økonomiske interesser. Kongspartiets syn på kirkepolitikken er lagt frem i den anonyme Tale mot biskopene, som må ha blitt til i kretsen rundt Sverre. Under Håkon Sverresson (1202–04) kom det til et kompromiss, og baglerne holdt seg mest på Oppland (Helgøya). Da Håkon døde, samlet de seg om nye kongsemner, og ved forliket ved Kvitingsøy (1208) fikk Filippus, søstersønn av bisp Nikolas, både Viken og Oppland; bare i navnet var Inge Bårdsson konge der. Filippus hadde sitt eget kanselli, førte eget segl og sendte gesandter utenlands. Da både Filippus og Inge døde i 1217, forsonte baglerne seg med birkebeinerne og underordnet seg Håkon Håkonsson. Det gamle grunnlaget for baglerreisningene var da dels falt bort, dels overtatt av andre flokker, som ribbungene.

Striden mellom baglere og birkebeinere er skildret i Baglersagaen.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen har ikke blitt oppdatert siden den ble publisert på nett 14.02.2009.

Forfattere av denne artikkelen

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norges historie fra 1050 til 1300

Per Norseng

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.