Nikolas Arnesson

Faktaboks

Nikolas Arnesson
Nikolaus Arnesson,
norrønt Níkulás Árnason
født:
1150
død:
7. november 1225, Oslo
omtrentlig fødselsår

Nikolas Arnesson var en norsk geistlig og politiker i middelalderen. Han var biskop i Oslo fra 1190 og er kjent som en av grunnleggerne av baglerne.

Bakgrunn og familie

Nikolas var sønn av lendmannen Arne (Kongsmåg) på Stovreim i Nordfjord og kong Harald Gilles enke, den svenske prinsessen Ingrid Ragnvaldsdatter. Nikolas var halvbror av kong Inge Krokrygg (norsk konge 1136-1161).

Nikolas Arnesson og hans ætt var nært knyttet til kong Magnus Erlingssons kirkevennlige parti. I 1180 var Nikolas i Magnus' hær under slaget på Ilevollene. I 1189 ble han valgt til biskop i Stavanger. Kong Sverre motsatte seg valget, men gav neste år samtykke til at han ble biskop i Oslo. I flere år avfant Nikolas seg med Sverres kongedømme, og kronte kongen i Bergen i 1194. For dette ble han bannsatt av paven sammen med de øvrige norske biskopene, men året etter reiste han til Danmark og forsonte seg med den landflyktige erkebiskop Eirik.

Baglerne

I Danmark reiste Nikolas baglerflokken mot kong Sverre og var selv partiets militære og åndelige leder, inntil han igjen måtte forlate landet i 1199. Han inngikk forlik med kong Håkon Sverresson, men reiste baglerflokken igjen etter Håkons død i 1204. Til baglernes konge fikk Nikolas valgt sin søstersønn, Filippus Simonsson.

Forliket mellom baglere og birkebeinere i 1208, da Filippus ble anerkjent som hersker i Viken, var en stor diplomatisk seier for biskopen. Etter denne tid synes hans politiske aktivitet å opphøre; han gikk inn for å bevare den freden som var etablert og reiste ingen motstand mot Håkon Håkonsson etter Filippus' død i 1217.

Ettermæle

Oppfatningen av Nikolas som en troløs intrigant, slik han delvis fremstilles i sagaene og hos Henrik Ibsen i Kongsemnerne (1863), er utformet av hans motstandere og kan ikke gjøre krav på ubetinget tiltro.

Nikolas fremstår ellers som en aktiv kirkeorganisator i sitt bispedømme. Trolig var det han som innførte den spesielt tidlige prosti-ordningen vi finner i Oslo stift, og det ser ut til at han satte i gang byggingen av den bispeborgen i Oslo som det ennå finnes rester av rett vest for Hallvardskirken i Gamlebyen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg