Nikolas Arnesson

Faktaboks

Nikolas Arnesson
Nikolaus Arnesson, norrønt Níkulás Árnason
Født
1150
Død
7. november 1225, Oslo
omtrentlig fødselsår

Artikkelstart

Nikolas Arnesson var en norsk geistlig og politiker i middelalderen. Han var biskop i Oslo fra 1190 og er kjent som en av grunnleggerne av baglerne.

Bakgrunn og familie

Nikolas var sønn av lendmannen Arne (Kongsmåg) på Stovreim i Nordfjord og kong Harald Gilles enke, den svenske prinsessen Ingrid Ragnvaldsdatter. Nikolas var halvbror av kong Inge Krokrygg (norsk konge 1136–1161).

Nikolas Arnesson og hans ætt var nært knyttet til kong Magnus Erlingssons kirkevennlige parti. I 1180 deltok Nikolas i Magnus' hær under slaget på Ilevollene. I 1189 ble han valgt til biskop i Stavanger. Kong Sverre motsatte seg valget, men gav neste år samtykke til at han ble biskop i Oslo. I flere år avfant Nikolas seg med Sverres kongedømme, og kronte kongen i Bergen i 1194. For dette ble han bannsatt av paven sammen med de øvrige norske biskopene, men året etter reiste han til Danmark og forsonte seg med den landflyktige erkebiskop Eirik.

Baglerne

I Danmark reiste Nikolas baglerflokken mot kong Sverre og var selv partiets militære og åndelige leder, inntil han igjen måtte forlate landet i 1199. Han inngikk forlik med kong Håkon Sverresson, men reiste baglerflokken igjen etter Håkons død i 1204. Til baglernes konge fikk Nikolas valgt sin søstersønn, Filippus Simonsson.

Forliket mellom baglere og birkebeinere i 1208, da Filippus ble anerkjent som hersker i Viken, var en stor diplomatisk seier for biskopen. Etter dette virker det som om hans politiske aktivitet opphørte; han gikk inn for å bevare den freden som var etablert og reiste ingen motstand mot Håkon Håkonsson etter Filippus' død i 1217.

Ettermæle

Oppfatningen av Nikolas som en troløs intrigant, slik han delvis fremstilles i sagaene og hos Henrik Ibsen i Kongsemnerne (1863), er utformet av hans motstandere og kan ikke gjøre krav på ubetinget tiltro.

Nikolas fremstår ellers som en aktiv kirkeorganisator i sitt bispedømme. Trolig var det han som innførte den spesielt tidlige prosti-ordningen vi finner i Oslo stift, og det ser ut til at han satte i gang byggingen av den bispeborgen i Oslo som det ennå finnes rester av rett vest for Hallvardskirken i Gamlebyen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg