Borgarting er et av middelalderens lagting. De øvrige lagtingene var Gulating, FrostatingEidsivating og Hålogaland.

Navnet Borgarting brukes fortsatt om lagdømmet som gjelder for Buskerud, Oslo, Østfold og deler av Akershus; Borgarting lagmannsrett.

Borgarting fikk sitt navn fra tingstedet i Borg (nå Sarpsborg) og ble opprettet en gang før 1164. I 1164 kom Grenland og Telemark med i lagdømmet. Borgartinget omfattet kystdistriktene fra landets østgrense ved Gøta elv til det nåværende Risør.

Rettsreglene som gjaldt for det gamle Borgarting var Borgartingsloven. Av den opprinnelige Borgartingsloven er bare kristenretten bevart. Den er trykt i 1. bind av Norges gamle love, utgitt i 1846. Borgartingsloven ble avløst da Magnus Lagabøtes landslov trådte i kraft i 1274.

Borgarting var i de første årene etter ikraftsettingen av straffeprosessloven av 1887 en selvstendig lagmannsrett, men ble i 1892 føyd sammen med Agder til Borgarting og Agder lagdømme. I 1936 ble Borgarting og Agder lagdømme delt mellom Eidsivating lagdømme og Agder lagdømme. I 1995 ble Eidsivating lagdømme delt i Borgarting lagdømme (sete i Oslo) og Eidsivating lagdømme (sete i Hamar).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.