Pavelig bulle fra pave Urban 8., 1637. Dokumentet tilhører Universitetet i Wales i Aberystwyth

Bulle av Pave Urban 8.. Falt i det fri (Public domain)

En bulle er et middelalderlig dokument utsendt av paver, konger eller fyrster. Opprinnelig var bulle en betegnelse for metallseglet som hang ved slike dokumenter, senere for seglets metallkapsel, og til slutt for selve dokumentet. Betegnelsen er særlig brukt om pavebrev.

En bulle er avfattet på latin og benevnes som regel etter de første ord i teksten. Seglet er gjerne av bly (sjelden gull) og er prydet med kors og pavens navn. Fra ca. 1100 var seglene dessuten preget med Peters og Paulus' hoder, og fra 1500-tallet med pavens våpen.  

I dag kalles ikke lenger de pavelige embetsskrivelser for buller.

Den eldste bevarte bulle er et pavelig privilegium for Ravenna fra 819.

Det skjelnes mellom små og store buller. Sistnevnte markerer ofte viktige historiske begivenheter: I Unam sanctam (1302) mot Filip den smukke fastslår pave Bonifatius 8 pavens verdensherredømme. Pave Leo 10 hevder i Pastor aeternus (1516) pavens overhøyhet over kirkemøtene.

I 1520 lyste Leo 10 Martin Luther i bann gjennom bullen Exurge Domine. Da Luther kastet denne bullen på bålet 10. desember 1520, var bruddet med pavekirken fullbyrdet.

Clemens 11 fordømte i 1713 jansenismen i Unigenitus. Denne bullen betegnes som en av de mest skjebnesvangre i pavedømmets historie.

En bullesamling kalles et bullarium.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.