Bulle

Pavelig bulle fra pave Urban 8 fra 1637. Dokumentet tilhører Universitetet i Wales i Aberystwyth.

Av .

En bulle er et middelalderlig dokument utsendt av paver, konger eller fyrster. Opprinnelig var bulle en betegnelse for metallseglet som hang ved slike dokumenter, senere for seglets metallkapsel og til slutt for selve dokumentet. Betegnelsen er særlig brukt om pavebrev.

Faktaboks

Etymologi
fra latin bulla ‘blære, boble, kapsel’, egentlig om seglet som ble festet til dokumentet

En bulle er avfattet på latin og benevnes som regel etter de første ordene i teksten. Seglet er gjerne av bly (sjelden gull) og er prydet med kors og pavens navn. Fra cirka 1100 var seglene dessuten preget med Peters og Paulus' hoder og fra 1500-tallet med pavens våpen.

I dag kalles ikke lenger de pavelige embetsskrivelser for buller.

Kjente buller

Den eldste bevarte bullen er et pavelig privilegium for Ravenna fra 819.

Det skjelnes mellom små og store buller. Sistnevnte markerer ofte viktige historiske begivenheter: I Unam sanctam fra 1302 mot Filip den smukke, fastslår pave Bonifatius 8 pavens verdensherredømme. Pave Leo 10 hevder pavens overhøyhet over kirkemøtene i Pastor aeternus fra 1516.

I 1520 lyste Leo 10 Martin Luther i bann gjennom bullen Exurge Domine. Da Luther kastet denne bullen på bålet 10. desember 1520, var bruddet med pavekirken fullbyrdet.

Clemens 11 fordømte i 1713 jansenismen i Unigenitus. Denne bullen betegnes som en av de mest skjebnesvangre i pavedømmets historie.

En bullesamling kalles et bullarium.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg