Teater i Chile

Artikkelstart

Det tidligste teater en kjenner fra Chile, er visningen av autos sacramentales, dvs. den spanske varianten av mysteriespill, med Unnfangelsens mysterium i 1612 vist på ordre av den spanske kongen. De foregikk i tilknytning til prosesjoner, og ble bannlyst i 1765 av myndighetene pga. mistanke om forfallstendenser.

1800-tallet

På 1700-tallet tok Juan de Egana initiativ til visning av europeisk dramatikk i Santiago, og etter at selvstendigheten ble oppnådd i 1818, forsøkte dramatikeren Camilo Henríguez å oppnå offentlig støtte til teaterdrift. I Santiago åpnet den første teaterbygningen i 1820, og statslederen Bernardo O'Higgins søkte å oppmuntre teaterdriften i den nye republikken. En nasjonal-romantisk dramatikk vokste frem og antok en melodramatisk stil, etterfulgt av et sosialt engasjert drama.

Nyere tid

Det var først med etableringen av en middelklasse på 1900-tallet at et moderne teater fikk innpass. Companía Dramática Nacional ble åpnet i 1913. Skuespillere som Enriqua Baguena og Arturo Burble stod bak et kompani som startet i Santiago i 1917. Et brudd med tradisjonelt melodrama og realisme kom med åpningen av Teatro Experimental de la Universidad de Chile i 1941. Dette teateret ble omdøpt til Instituto de Teatro de la Universidad de Chile (ITUCH) og tok opp modernismens europeiske teater. Teatro Experimental de la Universidad Católica (TEUC) fra 1943 fikk en tilsvarende betydning og samlet landets teaterfolk i et eget kompani fra 1956. Dramatikere som Egon Wolff (f. 1926) og Sergio Vodanovic (f. 1926) spilte en sentral rolle i utviklingen av et nytt chilensk teater, sammen med Chiles internasjonalt sett mest kjente dramatiker Jorge Díaz (f. 1930). Også Pablo Neruda skrev for teater, og han døde symbolsk nok i samme år som statskuppet i 1973 fant sted. Taller de Investigación Teatral ble startet som Teatro Taller (Teaterverksted) i 1967, og ble internasjonalt kjent under sin tid som eksilgruppe i Amsterdam i 1970-årene. Senere har nye regissører kommet frem, slik som Pedro Orhus og Augustín Siré. Santiago er fortsatt den viktigste teaterbyen i Chile, men fra 1985 er det blitt arrangert en teaterfestival i den sørchilenske byen Valdivia.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg