Guanako, huanaco, Lama guanicoe, partået klovdyrart i kamelfamilien. Skittenrødbrun pels med lysere buk. Kroppen er ca. 2 meter lang med en skulderhøyde på opptil 1,1 meter, vekt 100–120 kg. Hunner er noe mindre enn hanner. Lever vanligvis i små familiegrupper på opptil 20 dyr, ledet av en hann. De er ikke avhengige av drikkevann.

Guanakoen er én av de to viltlevende artene av i alt fire lamaarter. Det har vært antatt at tamformen lama, Lama glama, stammer fra guanakoen. Lever i tørre, ørkenaktige gressområder, savanner og buskmark, av og til også i skogsområder, helt opp til over 4000 moh. Forekommer fra Andesfjellene i det sørlige Peru til Ildlandet i sør; i dag finnes de fleste i Patagonia i Argentina. Bestandene av guanako har minket betraktelig på grunn av kjøtt- og skinnjakt, og er også utsatt for sterkt økende konkurranse om leveområdene fra tamkveg.

Guanako brukes også om fiber fra guanakoen. Hårene er meget finfibret og silkelignende, produseres i meget liten målestokk fordi skinnet hovedsakelig brukes til pels.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.