Guanako, huanaco, Lama guanicoe, partået klovdyrart i kamelfamilien. Skittenrødbrun pels med lysere buk. Kroppen er ca. 2 meter lang med en skulderhøyde på opptil 1,1 meter, vekt 100–120 kg. Hunner er noe mindre enn hanner. Lever vanligvis i små familiegrupper på opptil 20 dyr, ledet av en hann. De er ikke avhengige av drikkevann.

Guanakoen er én av de to viltlevende artene av i alt fire lamaarter. Det har vært antatt at tamformen lama, Lama glama, stammer fra guanakoen. Lever i tørre, ørkenaktige gressområder, savanner og buskmark, av og til også i skogsområder, helt opp til over 4000 moh. Forekommer fra Andesfjellene i det sørlige Peru til Ildlandet i sør; i dag finnes de fleste i Patagonia i Argentina. Bestandene av guanako har minket betraktelig på grunn av kjøtt- og skinnjakt, og er også utsatt for sterkt økende konkurranse om leveområdene fra tamkveg.

Guanako brukes også om fiber fra guanakoen. Hårene er meget finfibret og silkelignende, produseres i meget liten målestokk fordi skinnet hovedsakelig brukes til pels.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.