Guanako, huanaco,  er en partået klovdyrart i kamelfamilien. Det antas at tamformen lama stammer fra guanakoen.

Guanakoen har skittenrødbrun pels med lysere buk. Kroppen er om lag 2 meter lang med en skulderhøyde på opptil 1,1 meter, og vekten er 100–120 kg. Hunner er noe mindre enn hanner.

Guanakoen lever i tørre, ørkenaktige gressområder, savanner og buskmark, av og til også i skogsområder, helt opp til over 4000 moh. De lever vanligvis i små familiegrupper på opptil 20 dyr, ledet av en hann. De er ikke avhengige av drikkevann.

Guanakoen forekommer fra Andesfjellene i det sørlige Peru til Ildlandet i sør; i dag finnes de fleste i Patagonia i Argentina. Bestandene av guanako har minket betraktelig på grunn av kjøtt- og skinnjakt, og de er også utsatt for sterkt økende konkurranse om leveområdene fra tamkveg.

Ordet guanako brukes også om fiber fra guanakoen. Hårene er meget finfibrete og silkelignende, produseres i meget liten målestokk fordi skinnet hovedsakelig brukes til pels.

Guanakoen er én av de to viltlevende artene av i alt fire lamaarter. Det har vært antatt at tamformen lamaLama glama, stammer fra guanakoen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.