guanako

Guanako i Chile.

Artikkelstart

Guanako, huanaco, er en partået klovdyrart i kamelfamilien. Det antas at tamformen lamastammer fra guanakoen.

Faktaboks

Uttale
guanˈako
Også kjent som

Lama guanicoe

Beskrivelse

Beitende guanakoer i Patagonia.

Guanakoen har skittenrødbrun pels med lysere buk. Kroppen er om lag 2 meter lang med en skulderhøyde på opptil 1,1 meter, og vekten er 100–120 kg. Hunner er noe mindre enn hanner.

Levevis

Guanakoen lever i tørre, ørkenaktige gressområder, savanner og buskmark, av og til også i skogsområder, helt opp til over 4000 moh. De lever vanligvis i små familiegrupper på opptil 20 dyr, ledet av en hann. De er ikke avhengige av drikkevann.

Utbredelse

Guanakoen forekommer fra Andesfjellene i det sørlige Peru til Ildlandet i sør; i dag finnes de fleste i Patagonia i Argentina. Bestandene av guanako har minket betraktelig på grunn av kjøtt- og skinnjakt, og de er også utsatt for sterkt økende konkurranse om leveområdene fra tamkveg.

Bruk 

Ordet guanako brukes også om fiber fra guanakoen. Hårene er meget finfibrete og silkelignende, produseres i meget liten målestokk fordi skinnet hovedsakelig brukes til pels.

Systematikk

Guanakoen er én av de to viltlevende artene av i alt fire lamaarter. Det har vært antatt at tamformen lama, Lama glama, stammer fra guanakoen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg