Planteliv i Chile

Lapageria rosea (bilde)

Landets lengde og klima gir stor variasjon i plantelivet. Andesfjellene og Ørkensonen i nord (Norte Grande) som strekker seg fra den peruanske grensen ved Arica og 1 200 km sørover omtrent til Copiapó er likevel en naturlig beskyttelse mot planter og dyr fra områder i Argentina og Paraguay. I og med at landet er skjermet på flere kanter finnes det ikke så mange plantearter som i resten av Sør-Amerika.

Av flora finnes ca. 5 500 arter og flere av disse artene finnes bare i Chile, f. eks Jubaea chilensis (chilensk vinpalme, en av de få ikke-tropisk palmene i verden), blomsterplantene Lapageria rosea (Philesiaceae, i plantefamilien Liliales) og Lardizabala (i plantefamilien Ranunculales).

Kystlandet er som regel helt uten vegetasjon, mens det i strøk hvor tåke forekommer kan finnes lav og små busker. I ørkenområdet er det stort sett ikke vegetasjon. Sør for sørlige vendesirkel blir vegetasjonen rikere med bl.a. kaktus og tornebusker. Overgangssonen med halvørken (Norte Chico) strekker seg ca. 700 km fra Copiapó til Illapel.

Vegetasjonen i Andesfjellene i nord utgjøres stort sett av kaktus og tørre busker. I 2 000- 4 000 moh domineres vegetasjonen av gressplanter.

I de midtre deler av landet (Zona Central) finnes maquis-vegetasjon av middelhavstype, med kratt og busker. Sør for Río Bío-Bíoligger skogsonen (Zona Sur), delvis med temperert regnskog med stor artsrikdom. Foruten en tett underskog av bregner, bambus, trebregner og mange busker, vokser her bl.a. skjellgran (apeskrekk) og den eviggrønne sørbøken. Sør for Chiloé blir skogen artsfattigere, med sørbøk som dominerende tre. Sør for Chonos-øyene går denne skogen gradvis over i den magellanske skog. Skog dekker i alt ca. 20 % av landets areal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg