Patagonia

Patagonia

Artikkelstart

Patagonia er Sør-Amerikas sørligste strøk, delt mellom Argentina og Chile. Regionen omfatter den sørlige delen av Andesfjellene, med innsjøer, fjorder og isbreer i vest og ørkenområder, platå- og steppeland i øst. Den chilenske delen av Patagonia omfatter den sørlige delen av Los Lagos, samt regionene Aisén og Magallanes. Argentinske Patagonia dekker seks provinser: La Pampa, Neuquén, Río Negro, Chubut, Santa Cruz og Tierra del Fuego, i tillegg til sørenden av provinsen Buenos Aires.

Faktaboks

Uttale
patagˈonia
Etymologi
av gammelspansk patagones, ‘store ben’, etter de innfødtes store pelsstøvler

Natur

Lago Azul i Patagonia, i grensetraktene mellom Chile og Argentina. Andesfjellene i bakgrunnen, med det berømte Cerro Torre sentralt i bildet.

Ved foten av Andesfjellene ligger innsjøer på rekke og rad fra nord mot sør, demt opp av istidens morener. Minimal nedbør har skapt store ørkenområder i øst, og kontinuerlige vinder virvler opp sand og støv. Temperaturforskjellen mellom sommer og vinter er relativt liten. Ørkenområdet stuper ned i Atlanterhavet i bratte klipper.

Befolkning

De eldste funnene etter mennesker i Patagonia er 10 000 år gamle. Da isen begynte å trekke seg tilbake for cirka 18 000 år siden, startet vandringen fra nord mot sør på det amerikanske kontinentet. I løpet av 8000 år ble de sørligste delene av Amerika befolket. Noen forskere mener at Patagonia også ble befolket av polynesiere som kom via Stillehavet.

På slutten av 1800-tallet slo en del walisere, skotter og engelskmenn seg ned som sauefarmere i Patagonia. Likevel har området alltid vært, og er fortsatt tynt befolket. På den argentinske siden er Neuquén, Rivadavia, Bariloche, Río Gallegos, Trelew, Viedma, Puerto Madryn og Ushuaia viktige byer. På chilensk side er Punta Arenas, Coyhaique, Puerto Aysén og Puerto Natales viktige byer.

Næringsliv

Hovednæringsveien er saueavl. I de dype dalene som gjennomskjærer landet i øst–vestlig retning, ligger de store sauefarmene, godt beskyttet mot vinden. Om våren, etter snøsmeltingen, er det bra beite for sauer i høylandet. På grunn av de klimatiske forholdene er det lite jordbruk, bortsett fra i Colorados og Negros elvedaler i nord, hvor det dyrkes fôrvekster og frukt.

Argentinas viktigste petroleumskilder ligger ved Comodoro Rivadavia i Chubut-provinsen, her finnes også uran og mangan. I sør ligger landets største kullgruver i Río Turbio. Det finnes få gode havner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg