mapuche

Mapuche er en folkegruppe i Chile, i området mellom Bío-Bío-elven og Valdivia. Betydelige grupper holder også til i Argentina. Mapuche er et av de mest tallrike urfolkene i hele Amerika, og talte ved begynnelsen av 2000-tallet i overkant av en million mennesker.

Faktaboks

uttale:
mapˈutʃə
også kjent som:

'jordfolket'

Språket, mapudungun ('jordspråket'), tilhører den araukanske språkfamilien, som også omfatter de sørlige araukanere, huilliche, og de nordlige, pinuche. Tradisjonell hovednæring er jordbruk, med blant annet mais, poteter, gresskar og bønner. I husdyrholdet var blant annet lamaen viktig. Mange mapuchegrupper drev også jakt, fiske og sanking. Etter europeernes ankomst begynte mange å dyrke hvete, og nye teknikker fikk innpass. Hester, muldyr, kyr og småfe ble innført.

Til tross for denne «moderniseringen» var mapuche blant de urfolkene som lengst motsatte seg europeernes erobringsforsøk. Motstand mot ytre press hadde kjennetegnet dem også før europeernes ankomst; inkaene forsøkte forgjeves å undertvinge dem. Mot spanierne kjempet de i over 250 år, men kampene, og epidemier som spanierne førte med seg, svekket dem etter hvert. Etter at Chile ble selvstendig i 1818, forsøkte regjeringen å beskytte mapuchebefolkningen, men tillot samtidig bosetninger i grensesonen. I 1866 innførte regjeringen en reservatpolitikk som førte til storstilte opprør i 1869–70 og 1880. Deretter ble det innført et nytt system, og mapuchene flyttet gradvis over til de nye reservatene.

I dag bor over 600 000 mapuche på 2200 reservater mellom Concepción og Valdivia i Chile, mens 22 000 holder til i Neuquén-provinsen i Argentina, dit de flyktet for å unngå voldshandlinger fra settlere. Reservatene er små, selvstyrte lokalsamfunn med overhoder som arver sin posisjon, det vil si et slags høvdingdømme. Det antas at rundt 50 000 ernærer seg som dagarbeidere i flere av de store chilenske byene. Mapuche har i stor utstrekning klart å ta vare på sin kulturelle identitet, tross vanskelige forhold både før og etter kuppet i Chile i 1973.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg