Faktaboks

Pedro de Valdivia
Uttale
valdˈivia
Født
1498, Extremadura, Spania
Død
25. desember 1553, Tucapel, Chile
Levetid - kommentar
(omtrentlig fødselsår)
Pedro de Valdivia
Pedro de Valdivia
Av /Rådhuset i Santiago, Chile 𝒲.

Pedro de Valdivia var en spansk conquistador, som av mange anses som grunnlegger av Chile.

Valdivia tjente i den spanske hæren i Italia og Flandern før han ble sendt til Sør-Amerika i 1534. Da han ankom Peru i 1537 var Inkariket mesteparten av allerede erobret, og det hadde brutt ut en krig mellom mellom de to conquistadorene Francisco Pizarro og Diego de Almagro. Valdivia deltok på den seirende Pizarros side og ble tildelt en sølvgruve som gjorde ham til en velstående mann.

Fra 1540 ledet han erobringen av Chile, og som Chiles første guvernør grunnla han de eldste byene i landet: Santiago de Chile i 1541, La Serena i 1544, Concepción i 1550, Valdivia og La Imperial i 1552. Sør i landet møtte Valdivia og spanjolene sterk og vedvarende motstand fra mapuchefolket i området rundt Biobíoelven. Han falt i slaget ved Tucapel i 1553, der han ble tatt til fange og henrettet av mapuchelederen Lautaro.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg