Faktaboks

Magellanstredet
Magellansundet spansk: Estrecho de Magallanes engelsk: Strait of Magellan
Uttale
magellˈanstredet
Punta Arenas
Punta Arenas er en havneby lengst sør i Chile.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Kart over Magellanstredet
Antonio Pigafettas tegning av passasjen mellom Atlanterhavet og Stillehavet, som senere fikk navnet Magellanstredet. Pigafetta var med på Magellans ekspedisjon, og skrev senere en bok om turen.

Magellanstredet er et strede (sund) ved sørspissen av Sør-Amerika som skiller fastlandet fra Ildlandet. Stredet, cirka 600 kilometer langt og 4–33 kilometer bredt, regnes som den viktigste naturlige passasjen mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Bortsett fra den østligste delen som berører Argentina, ligger farvannet i chilensk territorium. Den største havnen er Punta Arenas.

Magellanstredet er oppkalt etter den portugisiske sjøfareren Ferdinand Magellan, som kom hit 21. oktober 1520. Selv om tåke og uvær gjør stredet vanskelig å navigere var det en viktig handelsrute før åpningen av Panamakanalen, som forkortet passasjen mellom Atlanterhavet og Stillehavet betraktelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg