Victor Jara

Faktaboks

Victor Jara

Victor Lidio Jara Martinez

Uttale
xˈara
Født
28. september 1932, San Ignacio
Død
15. september 1973, Santiago de Chile
Victor Jara
Av /NTB.

Artikkelstart

Victor Jara var en chilensk visesanger, komponist og teaterdirektør. Flere av hans sanger regnes i dag som klassikere i Latin-Amerika og har blitt populære over store deler av verden.

Jara arbeidet med å bevare og fornye den chilenske folkemusikken, blant annet i bevegelsen La Nueva Canción Chilena. I perioden 1966 til 1973 ga han ut åtte albumer. Han var kjent for sitt sosiale og politiske engasjement, og var en aktiv støttespiller for Salvador Allendes regjering.

Under militærkuppet i 1973 ble han fengslet og torturert på Chiles største idrettsstadion, som ble omgjort til fangeleir og som nå bærer hans navn. Han ble henrettet av Augusto Pinochets diktatur fem dager etter kuppet. Etter sin død ble han et symbol på motstand mot vold og undertrykkelse.

Et utvalg av sangene hans er oversatt til norsk av Jon Arne Corell og utgitt i boken Et møte som aldri fant sted (1976). Lillebjørn Nilsen hyllet ham i 1975 med sangen Victor Jara, og Cornelis Vreeswijk ga i 1978 ut et album med Jaras sanger oversatt til svensk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg