Ildlandet, øygruppe som danner Sør-Amerikas sørspiss, skilt fra fastlandet i nord ved Magellanstredet; til sammen 73 746 km2. Ildlandet omfatter hovedøya, Isla Grande de Tierra del Fuego (47 000 km2), og de mindre øyene Santa Inés, Clarence, Hoste og Navarino i vest og sør. Lengst i øst ligger Isla de los Estados, og lengst sør Isla Hornos med det som oftest regnes som Sør-Amerikas sørligste punkt, Kapp Horn, selv om det ligger noen mindre øyer lenger sør.

De vestlige 2/3 av øygruppen inngår i den chilenske regionen Magallanes y Antártica Chilena, den østlige 1/3 utgjør et såkalt nasjonalt territorium (Tierra del Fuego) i Argentina. Begge områder er meget tynt befolket. De største bosetninger er Ushuaia (hovedstad i den argentinske delen), Río Grande (Argentina) og Porvenir (Chile). I 1990-årene var det en konflikt mellom Chile og Argentina om noen øyer (Hielos Continentales) i området.

Sør-Amerikas fjellsystem fortsetter på Ildlandet; Andesfjellene kommer inn fra nord og bøyer østover langs kysten, gjennomskåret av fjorder og sund. Høyeste topper er Luis de Savoya (Mount Darwin, 2438 moh.) og Monte Sarmiento (2300 moh.). Den nordlige delen av Isla Grande er en åpen vidde, en fortsettelse av Patagonias flyer. Hele området er i høy grad utformet av istidens breer. Mange sjøer og store myrstrekninger. Snøgrensen ligger på 700 meter, og mange breer går ut i havet.

Ildlandet har kjølige somrer og kalde vintrer: Ushuaia på 55° sørlig bredde har i gjennomsnittstemperatur for juli -2 °C, i januar 11 °C. Nedbøren er i vest 2000 mm og avtar østover.

I vest er det eviggrønn løvskog (bøk), høyere oppe og lenger øst sommergrønn løvskog, mens den østlige og nordøstlige del er gressområder.

Siden 1880-årene har det foregått en argentinsk og chilensk kolonisering av øygruppen, stimulert av så vel gullfunn som gode muligheter for saueavl. Etter 1945 har funn av olje og naturgass på Isla Grande, på begge sider av grensen, ytterligere styrket øyenes næringsgrunnlag. En del hermetikkindustri (fisk og kjøtt), sagbruk og tekstilindustri.

Magalhães (Magellan), som kom til Ildlandet 1520, kalte det Tierra de Humos, 'Røyklandet', fordi han fra sitt skip så røyk fra mange bål innover i landet. Keiser Karl 5 forandret navnet til Ildlandet da det – som han sa – ikke fantes røyk uten ild. Se også ildlendere. En langvarig grensetvist mellom Argentina og Chile om suvereniteten over noen småøyer i Beagle-stredet sør for Isla Grande, ble løst ved en avtale i 1985.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.