Faktaboks

Valparaíso
Etymologi

«Paradisets dal»

Uttale
valparaˈíso
Valparaíso, Chile
Av .

Utsikt fra sentrum oppover mot en av høydene, som det er mange av i Valparaíso.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Valparaíso er en by og kommune i sentrale Chile, ved stillehavskysten, 100 kilometer nordvest for hovedstaden Santiago. Valparaíso har 296 655 innbyggere innenfor kommunegrensen (INE, 2017) og utgjør hovedstaden i regionen med samme navn. Den chilenske kongressen har sete i Valparaíso, som regnes som landets «kulturhovedstad» og viktigste havneby.

Næringsliv

Viktige næringer er turisme, kultur, skipsfart og godstransport. Valparaíso er også sete for den chilenske marinen. Industrien omfatter store mekaniske verksteder, tekstil-, lær- og møbelfabrikker. Det ble opprettet et katolsk universitet i 1928, teknisk universitet fra 1949, sjøkrigsskole og flere andre høyskoler. Byen er bispesete for regionen.

Bybeskrivelse

Valparaíso ligger vakkert til, bygd som et amfiteater omkring den lille Valparaísobukta. Den historiske bydelen er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her er byens tidligindustrielle infrastruktur godt bevart, blant annet de mange kabelbanene i åskammen. Like nord for byen ligger den populære badebyen Viña del Mar, som inngår i Valparaísos storbyregion.

Historie

Valparaiso
Valparaiso er Chiles viktigste havneby. Her er den travle havnen en gang før første verdenskrig.
Library of Congress.

Valparaíso ble grunnlagt av spaniere i 1536 og oppkalt etter conquistadoren Juan de Saavedras hjemsted i Spania. I kolonitiden ble byen gjentatte ganger plyndret av pirater, blant annet av Francis Drake (1578) og Richard Hawkins (1594). Etter Chiles uavhengighet fra Spania i 1818 vokste Valparaíso både i størrelse og økonomisk betydning, og Storbritannia ble havnebyens ledende handelspartner. Briter, tyskere og italienere immigrerte til Valparaíso under glanstiden på 1800-tallet og satte preg på byens arkitektur.

I 1866 ble havnen bombardert av spanjolene, og byen er gjentatte ganger blitt ødelagt av branner og jordskjelv. Blant annet forårsaket jordskjelv store ødeleggelser i 1730, 1822, 1906 – da mesteparten av byen ble jevnet med jorden – 1960, 1985 og 2010. I 2014 ble store deler av byen rammet av børstebrann.

Åpningen av Panamakanalen i 1914 svekket byens handelsbaserte økonomi, siden handelsruten rundt Kapp Horn ikke lenger var nødvendig. Økonomien tok seg først opp på 2000-tallet, og med UNESCOs oppføring på verdensarvlisten i 2003 kom turister fra hele verden for å oppleve Valparaísos hellelagte smug og fargerike bygninger. Augusto Pinochet ble født i byen i 1915.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg