Chiles geografi

Chile ligger i Andesfjellene, men landskapet faller bratt mot en subduksjonssone ved kysten. Ved kysten finnes to landformer som er orientert parallelt med Andesfjellene: Intermidiate Depression, som er en graben og et forland, og Coast Range, som er en horst.

Påskeøya og Juan Fernández Archipelago er hotspot-øyer i Nazca-platen som beveger seg østover. Antarctic Peninsula i Chilean Antarctic Territory ligner Andesområdet og regnes som en forlengelse av fjellene.

Chile har en rekke vulkaner. Villarrica og Mount Hudson er aktive. Great Chilean Earthquake eller Valdivian Earthquake den 22. mai 1960 er det kraftigste jordskjelvet som er målt noensinne med 9.5 på Moment magnitude skalaen.

Fire tektoniske plater finnes i Chile-området: Antarktis-platen, Nazca-platen, Scotia-platen og den søramerikanske plate.Andesfjellene, Chilean Coast Range og Chilean Central Valley går parallelt nord-sør fra Morro de Arica til Taitao Peninsula. Nord for Taitao Peninsula går subduksjonssonen over i Peru-Chile Trench. Dette er grensen mellom den søramerikanske- og Nazcaplaten. Ved Taitao finnes et trippelpunkt. Nazcaplaten glir under kontinentet.

Klima

Chiles ekstreme utstrekning i retning nord-sør og ekstreme høydeforskjeller i retning øst-vest skaper betydelige klimaforskjeller. Landet strekker seg gjennom en rekke klimasoner, fra tropiske sone i nord til den tempererte sone i sør. Klimaet er dessuten påvirket av havstrømmene utenfor kysten. Nordlige Chile influeres av den kalde Perustrømmen (Humboltstrømmen), som gir et relativt kjølig og meget tørt klima. I dette området regner det praktisk talt aldri ved kysten, men tåke kan forekomme hyppig. Kystområdene preges ellers av små årstidsvariasjoner i temperatur. I Atacámaørkenen er gjennomsnittstemperatur på sommeren rundt 20 °C, mens på vinteren kan temperaturen nå ned til frysepunktet. Den store forskjellen i temperaturen skyldes at det er solen som er avgjørende for oppvarmingen.

Midtre Chile har subtropisk klima med vinterregn av samme type som middelhavslandene. Om sommeren dominerer tørre, sørlige vinder, mens vandrende lavtrykk vestfra bringer vinterregn. Nedbørmengden øker fra ca. 400 mm i nord til 1300 mm i sør; størst nedbør får kystområdene. Middeltemperaturene veksler fra ca. 10 °C i juli til 20-25 °C i januar.

Sørlige Chile ligger hele året i vestavindsbeltet, og påvirkes av varme havstrømmer, noe som skaper et mildt og nedbørrikt klima. Klimaet er temperert, med mild vinter og kjølig sommer og jevn fordeling av nedbøren over hele året. Valdivia har således 8 °C og 17 °C i middel for juli og januar, og 2660 mm nedbør i året.

«Øy-Chile» strekker seg fra Puerto Montt til Kapp Horn. Dette er et av verdens mest stormfulle områder; årlig nedbørmengde kan være opptil 5000 mm. Punta Arenas ved Magellanstredet har middeltemperaturen på 2 °C i juli og 11 °C i januar, og ved selve Kapp Horn er tilsvarende tall 2 °C i juli og 8 °C i januar.

Tierra del Fuego (Ildlandet) har en mer polar klimatype. Snøgrensen varierer fra ca. 5000 moh. i nord til ca. 900 moh.

Detaljert klimainformasjon om Chile på Den meteorologiske verdensorganisasjon sine hjemmesider

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg