regissør

Regissør er den kunstnerisk hovedansvarlige i teater-, opera-, film- og TV-produksjoner. Historisk sett er det et skille mellom iscenesetter og personinstruktør. Begge funksjonene går inn i de to moderne norske begrepene sceneinstruktør og regissør, som brukes om hverandre.

Faktaboks

Uttale
reʃisˈør

Fra spilleder til kunstnerisk ansvarlig

Både fra antikken og middelalderen kjennes spillederfunksjonen, altså funksjonen til den eller de som tilrettelegger for en teaterproduksjon. Det er en slik funksjon som tillegges Absalon Pedersøn Beyer når det sies at han satte opp den første teaterproduksjon som er kjent i Norge, Spillet om Adams fall, i Bergen i 1562. Det å ha tilrettelagt teksten kan også inngå i denne tradisjonen.

I eldre nordisk teater var regissøren en teaterfunksjonær som hadde det daglige oppsyn med den praktiske avvikling av en forestilling, det som senere er blitt inspisientens oppgave. Både i nordisk og internasjonalt teater var det til og med 1800-tallet skuespillerne som hadde det kunstneriske hovedansvaret. Fremveksten de første tiår av 1900-tallet av sterke teaterteoretikere og instruktører som Erwin Piscator, Edward Gordon Craig, Bertolt Brecht og Max Reinhardt, førte til et skifte, slik at regissøren etter hvert overtok det kunstneriske ansvaret.

Auteur

Siden 1960-årene har de tradisjonelle hierarkiene i teateret igjen blitt brutt ned, ved at regikunsten tok opp i seg eksperimentelle virkemidler fra gruppeteater, frie prosjekter og visuell dramaturgi (se dramaturgi). Slik er funksjonene i teateret mer blandet, og begrepet auteurregissør har vært brukt for å skille skuespillere, dramatikere eller scenografer som selv har tatt regiansvaret fra den klassiske, moderne regissøren.

Regissør – instruktør

Begrepene regissør og instruktør brukes i dag om hverandre. I teorien er det et skille mellom disse to begrepene. En instruktør har hovedfokus på personinstruksjon, mens en regissør har et overordnet kunstnerisk ansvar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg