akasie

Sjiraffen lever i hovedsak av en art akasie den har gitt navn til, Acacia giraffae.

Akasie. Paraply-akasie.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Akasie er en planteslekt i erteblomstfamilien. I vid forstand inneholder slekten minst 1100 arter av trær og busker, men det står strid om systematikken og slekten kan bli delt opp i flere slekter. Plantene i akasieslekten er utbredt i tropiske til subtropiske strøk i alle verdensdeler. Utnyttes i møbelproduksjon, som bindemiddel og parfyme.

Faktaboks

Uttale
akˈasie
Etymologi
av gresk uskyldighet
Vitenskapelig navn
Acacia
Beskrevet av
Philip Miller

Beskrivelse

Bladene er sterkt oppdelte (finnete til dobbeltfinnete) og blomstene er små, gule eller hvite, og sitter i tette runde eller avlange blomsterstander. Trærnes form varierer, i Afrika vokser de kjente paraply-akasiene.

Utnyttelse

Veden er sterk og brukes blant annet til møbler. De afrikanske artene er kjente for sitt innhold av gummi arabicum, som utvinnes og brukes som lim, fortykningsmiddel i mat eller bindemiddel i maling. Av den indiske A. catechu utvinnes garvemiddelet kateku ved ekstraksjon av kjerneveden. Enkelte arters belgfrukter kalles bablah og brukes i garving og farging av lær. Noen arter har velluktende blomster og brukes i parfyme.

Noen arter dyrkes som prydplanter, som den vestindiske A. farnesiana og de australske A. decurrensog A. dealbata. De selges ofte feilaktig under navnet Mimosa.

Systematikk

Akasieslekten ble tidligere regnet til mimosafamilien, som nå oppfattes som en underfamilie av erteblomstfamilien.

Nye molekylære analyser har vist at slekten Acacia er «unaturlig» og bør deles opp i flere slekter, for eksempel bør de australske artene ikke føres til samme slekt som de afrikanske. Det pågår en heftig debatt blant botanikere om slektsnavnet Acacia bør knyttes til de afrikanske eller de australske artene. De dyrkete mimosa-artene stammer fra Australia.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Slekt Akasieslekta Acacia
Familie Erteblomstfamilien Fabaceae
Orden Erteblomstordenen Fabales
Klasse Tofrøblada planter Eudicots
Rekke Dekkfrøa planter Magnoliophyta
Rike Planteriket Plantae

Faktaboks

akasie
Acacia
GBIF-ID
2978223

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg