Akasie, planteslekt i erteblomstfamilien, tidligere regnet til mimosafamilien, som nå oppfattes som en underfamilie av erteblomstfamilien (Fabaceae). Det står strid om systematikken på slektsnivå. I vid forstand inneholder slekten minst 1100 arter av trær og busker, og den er utbredt i tropiske til subtropiske strøk i alle verdensdeler. Utnyttes i møbelproduksjon, som bindemiddel og parfyme.

Bladene er sterkt oppdelte (finnete til dobbeltfinnete) og blomstene er små, gule eller hvite, og sitter i tette runde eller avlange blomsterstander. Trærnes form varierer, i Afrika vokser de kjente paraply-akasiene.

Veden er sterk og brukes bl.a. til møbler. De afrikanske artene er kjente for sitt innhold av gummi arabicum, som utvinnes og brukes som lim, fortykningsmiddel i mat eller bindemiddel i maling. Av den indiske A. catechu utvinnes garvemiddelet kateku ved ekstraksjon av kjerneveden. Enkelte arters belgfrukter kalles bablah og brukes i garving og farging av lær. Noen arter har velluktende blomster og brukes i parfyme.

Noen arter dyrkes som prydplanter, som den vestindiske A. farnesiana og de australske A. decurrensog A. dealbata. De selges ofte feilaktig under navnet Mimosa.

Nye molekylære analyser har vist at slekten Acacia er ”unaturlig” og bør deles opp i flere slekter, for eksempel bør de australske artene ikke føres til samme slekt som de afrikanske. Det pågår en heftig debatt blant botanikere om slektsnavnet Acacia bør knyttes til de  afrikanske eller de australske artene. De dyrkete mimosa-artene stammer fra Australia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.