José de San Martín

Faktaboks

José de San Martín

José Francisco de San Martín y Matorras

Uttale
san martˈín
Født
1778, Yapeyú, Corrientes, Visekongedømmet Río de la Plata (dagens Argentina)
Død
1850, Bologne-sur-Mer, Frankrike
72 år

Artikkelstart

José de San Martín var en argentinsk general som spilte en viktig rolle for de sørlige og sentrale delene av Sør-Amerikas frigjøring fra Spania. Han ledet opprøret mot de spanske styrkene i Argentina (1812), Chile (1818) og Peru (1821).

José de San Martín ble født i den argentinske landsbyen Yapeyú, og flyttet til Spania med familien da han var sju. Her ble han medlem av den spanske hæren, kjempet mot Napoleon Bonaparte i Den spanske uavhengighetskrigen og fikk rang som oberstløytnant. Da han hørte om opprøret mot Det spanske imperiet i hjemlandet Argentina i 1812, trakk han seg ut av den spanske hæren og seilte til Buenos Aires for å slutte seg til patriotistene.

I Argentina organiserte San Martín forsvaret mot spanske tropper og ble utnevnt som guvernør av Cuyo-provinsen. I 1817 ledet han sin hær over Andesfjellene og overrasket den spanske hæren i Chile. Etter å ha nedkjempet spanske styrker ved Chacabuco og Maipú inntok hæren Santiago de Chile. San Martín ble enstemmig ble valgt til landets øverste leder, men avsto til fordel for sin venn Bernardo O'Higgins. I 1820 førte han en hær til byen Pisco i Peru, og gikk året etter inn i Lima. Her proklamerte han Perus uavhengighet og aksepterte stillingen som landets høyeste beskytter. I tillegg til å ratifisere gamle lover endret San Martín lovverket i liberal retning: slaveri av urbefolkningen ble forbudt, den spanske inkvisisjonen opphevet og ytringsfrihet vedtatt.

Samtidig annektere Simón Bolívar, som hadde frigjort de nordlige landområdene i Sør-Amerika, Guayaquil, en havn San Martín håpet skulle innlemmes i Peru. Han bestemte seg derfor for å konfrontere Bolívar. Møtet mellom de to seirende generalene fant sted i Guayaquil, Ecuador, i juli 1822. Hva som ble sagt er ukjent, men de klarte ikke å enes om Perus politiske framtid. Tilbake i Lima ble San Martín møtt av anklager og misnøye, og trakk seg fra sin rolle som landets høyeste beskytter 20. september.

José de San Martín forlot Sør-Amerika sammen med sin datter i 1824 og levde siden i Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg