Artikkelstart
Økologisk vippepunkt er en overgang mellom to stadier, der et økosystem på land eller i vann kommer ut av en stabil måte å være på og tipper over i en helt annerledes stabil måte å være på. Ved et slikt skifte (transisjonsfase) klarer ikke økosystemet å vende tilbake til sin opprinnelige form. Begrepet vippepunkt ble innført av den nederlandske økologen Marten Scheffer.
Faktaboks
- Også kjent som
-
Vippepunkt, regimeskifte, økosystemskifte, transisjonspunkt, bistabilt stadium, bistabil tilstand
Et eksempel på et vippepunkt er enkelte tilfeller av ørkenspredning. Stor fordampning av vann i en tropisk skog gjør at skogen lager sin egen nedbør, og slik skaper skog og annen vegetasjon skaper sitt eget klima. Det er et selvforsterkende system. Dersom skogen fjernes over større områder vil økosystemet kunne nå et kritisk vippepunkt, der nedbøren minker og det dannes ørken. Det er vanskelig å tenke seg at ørken kan omdannes tilbake til et skogbevokst landskap. For ca. 6000 år siden var det skog i Nord-Afrika, mens det nå er ørken.
Noen eksempler på vippepunkter:
- Tropisk regnskog tipper over til skogbevokst savanne, og eventuelt videre til en skogløs savanne.
- Skoglandskap eller havbunn via forstyrrelser gir opphav til henholdsvis terrestrisk eller marin ørken.
- Lynghei-buskvegetasjon hvor røsslyngheier blir erstattet av krattskog.
- Levende korallrev som ender i algebegrodd korallrev hvor korallene dør.
- Vann, dammer, kanaler eller elver uten flytebladplanter som gir økosystemskifte hvis vannoverflaten blir dekket av vannplanter.
- Sterkt modifiserte vannforekomster, som skifter karakter fra rennende vann (elv) til stillestående vann (innsjømagasin) forbundet med oppdemming ved vassdragsregulering.
- Invasjon av fremmede arter, som fortrenger stedegne arter eller endrer naturtyper.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.