Gråsteinbit

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gråsteinbitens kranium. Den har en kraftig kjeve med så sterk muskulatur og tenner at den enkelt kan knuse muslinger og kråkeboller.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gråsteinbit er en fiskeart i steinbitfamilien. Dette er vår vanligste steinbitart, og finnes langs hele kysten og i Barentshavet. Den er utbredt på begge sider av Nord-Atlanteren.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Anarhichas lupus
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Alle steinbiter har meget kraftige kjever og tenner. Kroppen er langstrakt og er flattrykt fra siden. Den er vanligvis gråblå med svarte tverrbånd. Gråsteinbiten kan nå en lengde opptil 150 centimeter og en vekt på over 20 kilogram.

Biologi

Gråsteinbiten er en relativt stasjonær fisk som ikke har lange vandringer. Dette til forskjell fra de to nærstående artene blåsteinbit og flekksteinbit. Gråsteinbiten oppholder seg på relativt grunt vann der det er steinbunn. Dietten er i stor grad kråkeboller.

Gråsteinbiten gyter på vinteren – i november–februar. Hunnen legger alle eggene sine i en klase på bunnen. Disse voktes så av hannen til de klekker. Dette kan ta flere måneder. Yngelen er den første tiden pelagisk og driver et stykke med havstrømmene før de slår seg ned på bunnen.

Beskatning

I tidligere tider ble all steinbit betraktet som «ufisk». Nå er steinbit akseptert som en utmerket matfisk og blir relativt hardt beskattet. Kjøttet inneholder 2,5 vektprosent fett og steinbiten regnes som en halvfet fisk.

Det foregår et omfattende kommersielt fiske etter arten. I Barentshavet synes bestanden å ha holdt seg stabil over lang tid. Langs norskekysten er det manglende data om tilstanden. Fangststatistikk antyder at bestanden (eller fangster) nord for Stad har vært stabil siden 2000, med en årlig fangst mellom 200-600 tonn. Sør for Stad kan statistikken indikere en nedgang i den samme perioden.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

gråsteinbit
Anarhichas lupus
Artsdatabanken-ID
43102
GBIF-ID
8006460

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg