Katastrofeteorien er en vitenskapelig teori om Jordas og livets historie utformet av den franske anatomen og paleontologen Georges Cuvier (1769–1832). Fordi den kristne skapelsesmyten ikke kunne forklare forekomsten av forskjellige fossiler i geologiske lag av forskjellig alder, fremsatte Cuvier en teori om at det ved slutten av hver periode i Jordas historie skulle ha vært en verdensomfattende katastrofe som tilintetgjorde alt liv. Ved innledningen til den neste periode ble livet skapt på nytt og da i høyere utviklet form.

Faktaboks

Uttale
katastrˈofeteorien

Selv om Cuviers katastrofeteori møtte sterk motstand fra blant annet Jean-Baptiste Lamarck, var det den herskende utviklingsteorien før darwinismen, og den påvirket blant annet Karl Marx.

I dag vet vi at det har skjedd store masseutryddelser flere ganger i livets historie som har betydd mye for hvordan livet på Jorda ser ut, men det er ikke slik at livet blir skapt på nytt etter hver slik utryddelse. I stedet utvikler livet seg videre fra de artene som overlever.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg